Мъката „Белене“ продължава

Да се строи или не АЕЦ „Белене“ - това е въпросът. Управленска дилема, която с всеки изминал ден се превръща почти в сюжет по Шекспир. Продължаващото бавене на проекта вече три години (откакто бе размразен) заплашва рекорда на столичното метро за бавно строителство, продължило 30 години.
Трагедията „Белене“ вече е известна на всички българи и не се състои от три части, а от поне триста. Като цяло вече се вижда, че централата е символ на измъчените проекти на демокрацията, заставащ редом до изграждането на „Тракия“, приватизацията на „Булгартабак“ и електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград.
За радост или не, по него обаче наистина се работи. И след като от енергийното министерство мълчаливо дават съгласието си за централата, очевидно ще трябва да се търсят пари за строежа, но инвеститори за момента липсват.
От което следва, че мъките на „Белене“ ще продължат и в бъдеще. Поне докато не се намери чужд инвеститор да го строи. А това ще стане най-малко след две години, когато започне да работи системата за разпределение на въглеродни емисии и се установи, че АЕЦ-ът няма такива емисии. Така и при цена от 20 млрд. лева новата мощност ще бъде изгодна за чуждите компании.
Дали обаче да се чака тези две години, или да се свърши от раз с проекта сега, трябва да решава новото правителство на ГЕРБ... А за да помогне или заплете повече пъзела, в петък у нас идва руският енергиен министър Сергей Шматко.

Станете почитател на Класа