Според изследване на „Галъп Интернешънъл“ в 60 страни от всички континенти: Половината от българите считат работното си място за сигурно

Сигурността на трудовата заетост на Балканите е значително по-малка в сравнение със средните показатели за Европа и за света като цяло, сочат данните от най-голямото световно проучване на общественото мнение „Voice of the People”, проведено от „Галъп Интернешънъл“.
Специално за в. „Класа“ Сигурността на трудовата заетост на Балканите е значително по-малка в сравнение със средните показатели за Европа и за света като цяло, сочат данните от най-голямото световно проучване на общественото мнение „Voice of the People”, проведено от „Галъп Интернешънъл“. Едва малко над половината (54%) от живеещите на нашия полуостров определят работното си място като сигурно, докато в Европа и света те са над две трети (съответно 66% и 65%). На полуострова ни най-сигурни за своята заетост се чувстват албанците, но при тях същевременно пропорцията трудово заето/незаето население е най-неблагоприятна – 30:70. От преките ни съседи румънците са най-близко по този показател до средното за света и за Европа съотношение. Най-висок риск от безработица се декларира в Сърбия – 47%, а също така и в Косово (44%) и Македония (42%). Показателите за България са близки до средните за Балканите, като у нас 50% от хората считат работното си място за сигурно, а 33% се опасяват от съкращение. Като цяло заетостта в България е най-висока, сравнено с всички останали страни от полуострова, и е най-близка до средните показатели за Европа. За разлика от Запада обаче у нас системата за работа на половин ден е два пъти по-слабо развита. Впрочем, при очерталата се криза за специалисти почти във всички области то самостоятелната или допълнителна заетост на половин щат е реална възможност за облекчаване на дефицита на кадри. Значимият скок в материалното благосъстояние на унгарците в средата на деветдесетте години до голяма степен се дължеше на висок процент „двойна заетост”, тоест работа на две места. Макар и субективен, критерият „леснота на намиране на нова работа” е показателен за състоянието на пазара на труда. В това отношение българите са във водеща позиция на Балканите – най-голям процент (37%) считат, че при необходимост бързо ще си намерят нова работа. По този показател страната ни е близко до средното за света (36%), малко изостава от средното за Европа (43%), но чувствително изпреварва средното за Балканите (28%). Сред съседите ни най-затруднение при намирането на нова работа декларират македонците, албанците, косоварите и гърците. Като цяло един глобален поглед върху проблема заетост показва, че България е близко до средните световни и европейски стойности и е значително по-добре в това отношение от балканските си съседи. Изследването „Гласът на народите” е проведено в близо 60 страни от всички континенти през декември 2007 година от „Галъп Интернешънъл“.

Станете почитател на Класа