Добри новини от Италия

В края на всяко лято италианските бизнес лидери, политици и журналисти се смесват с чуждестранни гости на форума Амброзети във Вила д'Eсте на брега на красивото езеро Комо. Тази година вятърът от езерото донесе нещо, неусещано от почти десетилетие: нотка оптимизъм за италианската икономика.

През второто тримесечие БВП бе нагоре с 1.5% на годишна база, а на 5 септември статистиците заявиха, че водещите индикатори сочат "укрепване на перспективите за растеж". Предишната седмица те бяха малко по-слабо позитивни със съобщението, че безработицата е нараснала от 11,2% 11,3% през юни на през юли. Дори това обаче съдържаше леко обещание. През юли около 115 000 италианци останаха без работа. Не всички намериха място, поради което равнището се увеличи. Но тези, които работа започнаха, повишиха броя на заетите на повече от 23 милиона за пръв път след 2008 г. С други думи, италианците изглеждат по-обнадеждени, че най-после има работни места.

Предприемчивите могат да потърсят и по-лесен кредит. Държавното спасяване през юли на най-старата и нестабилна италианска банка, Банка Monte Dei Paschi ди Siena, заедно със спасяването на два трезора от областта Венето направи закъсалия италиански банков сектор да изглежда по-здрав. Състоянието му би трябвало да се подобри още, след като банките започнаха да разпродават планина от лоши дългове, тежащи на балансите им. Временният премиер Паоло Джентилони присъстваше на форума, за да приема поздравления. Освен това правителството му постигна рязък спад в броя на мигрантите, прекосяващи Средиземно море от Либия.

Въпреки това проблеми има. Дори новите и по-розови прогнози да се окажат верни, италианската икономика все още е спирачка на еврозоната, която по последни данни отбеляза годишен ръст 2.2%. И все пак разликата между Италия и еврозоната като цяло намалява.

Пакет от реформи в пазара на труда, въведен от предишното правителство на Матео Ренци, разчиташе значително на предоставянето на финансови стимули за работодателите, за да намерят на работниците стабилна работа. Тези стимули привършиха миналата година. Рязкото увеличение в дела на работещите на договори с фиксиран срок сочи не толкова гъвкавост на трудовия пазар, колкото това, че работодателите разчитат на служители с недостатъчна подготовка, които лесно могат да бъдат уволнени. Младежката безработица си остава на болезнените 35,5%.

Има и външни заплахи. Силата на еврото е лоша новина за страна, която изнася много извън еврозоната. Когато Европейската централна банка накрая спре да изкупува държавни облигации, цената на рефинансирането на огромния италиански държавен дълг (132,6% от БВП в края на 2016 г., един от най-големите в ЕС) ще нарасне.

Марчело Месори от римския университет LUISS разглежда огромния дълг, който също така спъва възможностите на правителството да стимулира икономиката, като една от двете най-големи пречки за Италия; другата е ниската производителност. Окуражаващ брой италиански фирми са водещи в технологичните иновации. Но, той казва, познанията им бавно достигат до останалите. В някои случаи това се дължи на опасенията на шефовете на малките и често семейни фирми да набират капитал за иновативни инвестиции, с което биха намалили контрола си. В други съпротивата идва от големи компании, които смятат за по-лесно да търсят удобни споразумения в икономика с голямо препокриване на частния и държавния сектор.

Остава да се види доколко италианските политици ще желаят да раздрусат тези споразумения. Ако не се разберат за нов избирателен закон преди общите избори, които трябва да се състоят до май, най-вероятният резултат ще е раздробен парламент или с миноритарно правителство, или с голяма коалиция между леви и десни. И в двата случая не изглежда вероятно те да прокарат радикални структурни реформи.

Станете почитател на Класа