×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

„УниКредит Булбанк“ прогнозира икономически ръст от 1,3% за 2014 г.

  • За следващата година банката предвижда увеличение на БВП с 1,9%

Мая Цветкова

 

Завръщането на несигурността, както във вътрешен, така и във външен план ще окажат негативен натиск върху темповете на изменение на брутния вътрешен продукт (БВП) и нашите прогнози предвиждат забавяне до 1,2% на годишна база за последното тримесечие на 2014 г., се казва в анализ на „УниКредит Булбанк" относно основните икономически показатели на България. От най-голямата банка у нас уточняват, че прогнозите са направени на основата на официални статистически данни за дадения период и в бъдеще могат да бъдат коригирани. Така, от банката прогнозират средногодишният ръст на икономиката да се задържи на ниво от 1,3%, при прогноза от 1,5% преди три месеца. Което все пак е ускорение спрямо плахия ръст от 0,7%, отчетен за 2013 г.

 

Значителен, но намаляващ принос за ръстта на БВП за второто тримесечие с 1,6% на годишна база имаше и износът (2,7 пр.п.), но поради изпреварващите темпове на ръст на вноса, нетният експорт всъщност имаше маргинален положителен ефект (0,1 пр.п.) върху общия резултат за периода, коментират анализаторите. Инвестициите, от друга страна, продължават да оказват постоянна подкрепа на икономическия растеж (0,9 пр.п.), като с плавни тримесечни ръстове успяват да постигнат и стабилни годишни резултати.

 

Очакванията ни са с намаляване на влиянието на съществуващите към момента негативни фактори и икономиката да продължи с постепенните темпове на забързване, като растежът достигне 1,9% през 2015 г. и 2,6% през 2016 г., се казва в анализа. Основен принос за това се очаква да има бавното възстановяване в ключовите компоненти на вътрешното търсене – индивидуалното потребление и инвестициите, като износът продължи да подкрепя растежа, но нетният експорт (коригиран с изпреварващите темпове на растеж на вноса) да премине в отрицателна територия.

Станете почитател на Класа