×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Чуждите инвестиции имат ръст от 4% за осемте месеца на годишна база

  • Само за август те са скочили над двойно до 253 млн. евро

Мая Цветкова

 

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас за осемте месеца на годината (януари-август 2014 г.) достигнаха над 1,22 млрд. евро, което представлява ръст от 4% спрямо същия период на миналата година (малко над 1,17 млрд. евро), сочат предварителните данни на БНБ за периода. Само за август чуждите инвестиции възлизат на 253 млн. евро, което е над двойно повече от инвестициите за същия месец на 2013 г., когато те са били 103 млн. евро.

 

Увеличението, макар и с малко, на чуждите инвестиции като цяло за осемте месеца на 2014 г. спрямо миналата година, се дължи на по-добрия резултат през първото тримесечие, както и за последните 2-3 месеца. В началото на годината предвижданията бяха за нарастване на ПЧИ на годишна база с около 10% - обаче през пролетта се забаляза изоставане по този показател, а през август – известно наваксване.

 

Що се отнася до инвестициите на български фирми в чужбина, те са се удвоили на годишна база както за осемте месеца, така и само за август. Данните на БНБ показват, че за периода януари-август българските инвестиции в чужбина възлизат на почти 228 млн. евро, докато за същия период на миналата година те са били почти 115 млн. евро. Само за август тази година показателят е близо 32 млн. евро, а за миналата година е бил 13,6 млн. евро.

Станете почитател на Класа