×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Трудът е поскъпнал с 3,6% за година

  • Възнагражденията в сектора на недвижимите имоти обаче са се понижили

С 3,6% е поскъпнал за работодателите в България един отработен час труд през второто тримесечие на 2014 г. спрямо същия период година по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода. Данните потвърждава и европейската статистическа служба Евростат. Най-много са поскъпнали общите разходи за труд в индустрията - с почти 7%. В сектора на услугите увеличението е доста по-малко - от 1,1%, а в строителството то е 4%.

 

Разгледано по по икономически дейности, през второто тримесечие на 2014 г. най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите „Административни и спомагателни дейности" - 10,3%, „Добивна промишленост" - 9%, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 8,3%. Най-голямо намаление на разходите на труд има в секторите „Операции с недвижими имоти" - с 14,9%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 1,7%.

 

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 3% спрямо второто тримесечие на 2013 г., а другите разходи (извън тези завъзнаграждения) - с 6,5%. По икономически дейности, изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от минус 17,1% за„Операции с недвижими имоти", до 9,6% - за „Административни и спомагателни дейности".

Станете почитател на Класа