×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Общини са поискали заеми от държавата заради блокирани средства в КТБ

  • Официално прекратиха финасирането на проектите по публичната програма, които не са започнати

Около 10 общини в страната са поискали безлихвени кредити от държавата, с които да покрият дълговете си, като причината е, че имат блокирани сметки в КТБ. Сред тях са Сливен, Симитли и Гоце Делчев, съобщи след заседанието на служабното правителство министърът на финансите Румен Порожанов. Общата одобрена сума на заемите засега е около 39 млн. лева. Средства обаче ще се предоставят единствено за крайно необходими разходи за финансиране на определени дейности или проекти по оперативните програми.


След като служебният кабинет официално спря финансирането на проекти на общини и ведомства по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие", Порожанов съобщи колко точно средства са усвоени по нея. До момента са завършени 69 общински проекта на обща стойност от 35 млн. лева, а като цяло усвоените средства са в размер на 99 млн. лева. Общата стойност на предвидените средства за общините за тази година беше над 300 млн. лв. но служебният кабинет спря финансирането на проектите, чието изграждане не е започнало до средата на септември.


Министерствата пък са сключили договори за 95.5 млн. лева, като завършените проекти, главно за пътна инфраструктура, са на стойност 14.5 млн. лева, каза Порожанов. Средствата за проекти на министерствата бяха общо над 150 млн. лева. Освен това, финансирането на вече започнати проекти ще се извършва само до края на текущата година.

Станете почитател на Класа