×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Корабът Elland – потопен заради застрахователна измама?

  • От „Морска администрация“ въобще не са проверявали версия за умишлена авария

Съществува голяма вероятност корабът Elland, който потъна преди три седмици в българскo териториалнo море, да е потопен в следствие на застрахователна измама, коментираха пред в. „Класа" морски експерти. Според кап. Никифор Герчев, председател на неправителствената спасителна доброволческа организация „Булсар" са налице доста обстоятелства, които подкрепят подобно твърдение.


Проверка на „Класа" показа, че застрахователната полица на кораба е изтичала на 19 февруари – по-малко от седмица, след като Elland потъва. Той е бил застрахован в „Алианц – Москва", като застраховката покрива обезщетение за товара, както и за евентуални искове от трети страни.


Според Герчев друг странен момент е поведението на екипажа. На снимките се вижда, как всички моряци са добре облечени, с опакован багаж. „При положение, че корабът ти внезапно се наклони, последното за което си мисли един член на екипажа е как да си стегне багажа", обясни той. И докато всички моряци са с опакован багаж и дрехи, капитанът в суматохата „съвсем случайно" забравя да прибере капитанския дневник най-важния документ на кораба, където са описани всички извършени действия преди потъването.


Напълно е възможно да става въпрос за застрахователна измама, коментира пред „Класа" експертът по морско право Антон Антонов от „Евробалканконсулт". „Имали сме подобни случаи, аз лично съм се занимавал с подобен потопен кораб през 80-те години на миналия век в района на Галата. Тогава след няколко години съдебни дела държавата получи над 1 милион британски лири обезщетение от корабособственика и застрахователя. В момента обаче в транспортното министерство работят чиновници, които не ги интересува нищо, така че се съмнявам някой въобще да си мръдне пръста. Въпрос на държавна политика е дали ще бъдем държава, която се грижи за околната среда и морето си или ще бъдем като някоя страна от третия свят, където бреговете са превърнати в корабни гробища."


От „Класа" се свързахме и с директора на ИАМА кап. Георги Цветков. „Пълни глупости!", така Цветков коментира дали е възможно корабът да е потопен умишлено. „Всеки ден в Световния океан потъват по два кораба. Едва ли точно този при нас е потопен заради застрахователна измама", коментира Цветков. Въпреки това той поясни, че разследването на инцидента е изцяло в прерогативите на специализираното звено за разследване на произшествия в транспортното министерство.
Именно в компетенциите на звеното е да реши дали да задържи капитана и членове на екипажа, ако има съмнения, че има умишлено потопяване. Това обаче не става. „Как така по много бърза процедура са освободени главните действащи лица (капитана, ст.помощника и главния механик, които както и корабособственика с неговите отговорни служители са солидарно отговорни? Има поне няколко много съмнителни неправилни действия, които навеждат на мисълта за застрахователна измама, но от звеното за разследване са ги пуснали на бърза ръка, действие за което заслужава да се самосезира и прокуратурата", коментира кап. Герчев.


По думите на Цветков стана ясно, че от агенцията няма да предприемат никакви мерки спрямо собственика и застрахователя на кораба. Шефът на морската администрация обясни, че според неговото мнение на специалист няма никаква опасност да се получи теч на гориво от танковете на кораба. На противоположно мнение обаче са и Герчев, и Антонов. Според Герчев е задължително да бъде извършена операция по източването на горивото на кораба. „Това е сложна, но не и невъзможна операция. Тя включва водолазен екип, който пробива корпуса на резервоара и с продухване с въздух източва горивото. Подобни операции сме извършвали в миналото с „Перун", само че на по-малка дълбочина", обясни Герчев. Според него ако подобен инцидент се случи с български кораб край бреговете на нормална държава, не само ще бъде източено горивото, но и ще бъдат извършени и други операции по опазване на околната среда.


Според Антонов е трябвало да бъде разпитан главния механик на кораба или да бъде направена справка с машинния дневник на Elland. "Едва тогава ще стане ясно къде и колко гориво е имало на борда. Според него трябва да бъде направено всичко възможно горивото да бъде източено на безопасно място. „Дори да не е сега, след десетина години резервоарите може да поддадат и да се получи замърсяване.", обясни той.

Станете почитател на Класа