×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Еколози поискаха пълна проверка на строителите от „Дюнигейт“

  • От ПП „Екогласност“ искат спиране на всички строежи по Черноморието с установени отклонения от законодателната уредба

От ПП „Екогласност" искат незабавна проверка на строителите от скандала „Дюнигейт", съобщи на пресконференция Емил Георгиев, председател на организацията. Според него въпреки решението на съда в полза на собствениците от „СЛЕ-Груп", има и други техни строежи, които нарушават законите на страната.

„Измина повече от година след грандиозния скандал Дюнигейт в Несебър, при който пред очите на цяла България беше направен опит да бъдат застроени 29 декара защитени от закона дюни. След скандала обществеността очакваше възмездие и наказания.", съобщи Георгиев
Тези дюни са включени в екологична мрежа „Натура 2000" и съгласно чл.6 на ЗУЧК са публична държавна собственост и върху тях, съгласно чл.10 от същия закон, е забранено да се строи. В допълнение, тези 29 дка вече са картирани като дюни.
Въпреки това, неясната законодателна база позволи на изпълнителната власт да продаде защитени дюни през 2012 година.
Прокуратурата засега мълчи за престъпно занижената оценка на 29-те дка държавната земя /581 хил.лв./ както.
НАП и ДАНС засега също мълчат за произхода на парите на собствениците на „СЛЕ-Груп" господата Станимир Кръстев Стоянов и Лъчезар Георгиев Богданов, закупили парцела за 4 милиона лева и продължаващи да изкупуват на едро скъпи парцели по Черноморието.
За сметка на това, на пищна церемония по повод Деня на строителя , проведена на 26 октомври м.г., собствениците на „СЛЕ-Груп" грабнаха златен приз в строителството в раздел „Благоустройствена инфраструктура и опазване на околната среда"! С други думи, сътворилите скандала „Дюнигейт" бяха обявени за еколози №1!
И за да стане историята още по – безумна, със свое решение от 14.02. т.г., Административен съд-Бургас разреши на фирма СЛЕ-Груп да строи върху въпросните дюни и да дава своя принос за доунищожаването на Черноморското крайбрежие. Тук възниква въпросът дали съдът е взел това решение, защото законодателната, изпълнителната и общинската власт са отворили вратички за законово строителство върху защитени територии и той е принуден да узакони техните безобразия или пък – може би Темида също се е съобразила с „недосегаемите кметове в сянка", както наричат в Несебър собствениците скандалните дюни?
Какъвто и да е отговорът на този въпрос, резултатът е, че законодателна, изпълнителна, общинска и съдебна власт дружно решават съдбата на 29 декара защитена територия в полза на задкулисната олигархия.

„Така поне на този етап собствениците на СЛЕ-Груп изпълниха заканата си и спечелиха битката с държавата. Това е жалко и трагично, защото хора с манталитет като техния не само показват, че всичко им е позволено, но и убиват вярата за справедливост и наказуемост.
Собствениците на „СЛЕ груп" са типични персонажи за повечето български региони. В почти всяка българска община има недосегаеми като тях. За по-лесно ще ги наричам с едно популярно и взаимствано название - „Наглите".
Същите „Нагли" газят закона, безцеремонно, с множество нормативни нарушения не само на дюните в Несебър.", коментира Емил Георгиев
По същия начин газят закона с нов строеж на морето в района на Свети Влас.
Става дума за придобити от горепосочените лица около 7 декара в Свети Влас. Както и другите закупени земи от „НАГЛИТЕ" , върху този терен е издигната сграда с разгъната площ от 17 000 кв.м. За експертите от „Екогласност" строителството е незаконосъобразно и в тази връзка с писмо на 13.01. т.г. Те сигнализират Върховна административна прокуратура, от където ги информират, че е разпоредена проверка. „Ако отговора на Окръжна прокуратура –Бургас е неудотворителен, ще сигнализираме и Генерална дирекция „Околна среда" в Брюксел.", обеща Георгиев.
Разрешенията за строеж са издадени през 2008 г. за жилищна сграда . Въпросното УПИ, в което попада планувания строеж попада в зона А по ЗУЧК. Това е свързано с инперативни законови изисквания, ограничения и нормативи, относно плътност на застрояване, минимална озеленена площ, изисквания за ниско строителство и т.н. Теренът отстоява на 15 м. от пясъчни дюни и е близко разположен до ЗЗ"Емине". Същевременно некоректното определяне на категорията на строежа като 4-та е съществена незаконосъобразност, което променя предписан регламент за височина, застроена площ, отстояние, озеленяване и т.н.
Кметът на Свети Влас многократно е сезирал компетентните органи за наличието на множеството нарушения, но никой не е реагирал.
Нещо повече, в края на м.януари т.г. Гл.архитект на община Несебър одобрява входирани на 28.11.2013 г. инвестиционни проекти за „Провяна по време на строителство на хотел в апартаментен хотел със сградни Ел. и ВиК отклонения. Това е явно нарушение, защото при промяна на инвестиционно намерение след издаване на разрешително за строеж се допускат само несъществени отколонения от одобрения инвестиционен проект.
Въпреки това на 27.01. т.г. община Несебър издава Заповед № 15 към Разрешително за строеж №48/10.07.2008 г. По това време сградата е почти изградена.
Дори не подлежи на коментар факта, че са необходими 14 дена, за да влезе в сила Заповед №15/27.01. 2014 г., а също така заповедта трябва да бъде одобрена и от РДНСК-Бургас.
От всичко казано е видно, че Гл.архитект на община Несебър не се съобразява със ЗУЧК, а се влияе единствено от това кои са инвеститорите и как те го мотивират, коментират от „Екогласност".
От организацията са удовлетворени от решението на МОСВ, което със своя заповед по чл.19 от Закона за биологичното разнообразие спря вандалските действия в Несебърски дюни.
Битката ни с екологичните терористи продължава, и няма сила, която може да ни спре, категоричен бе Емил Георгиев.

Станете почитател на Класа