×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Разпределени са по сектори държавните средства за инвестиции

  • Около 350 млн. лв. са за общини, а останалите 150 млн. лв. са за проекти на министерства

 

Разпределена е по сектори почти цялата сума от 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на държавата „Растеж и устойчиво развитие на регионите" за приоритетни програми и проекти на общините и министерствата. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на правителството, на което беше приетото Постановление за одобряване на списъка на одобрените проекти/програми по инвестиционна програма. Постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините, уточни още финансовият министър.

 

Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения 62 млн. лв. и за други сектори 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.

Одобрените за финансиране програми на министерствата са практически насочени към проекти на отделни населени места, каза Петър Чобанов. За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците. За МРР – с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини. При Министерството на здравеопазването ще се финансират две програми за спешна помощ и 12 млн. лв. е финансовият ресурс за програмата за изграждане на Националната здравно-информационна система.

Министър Чобанов акцентира върху принципното решение да се финансират както малки, така и големи населени места. Като пример той посочи финансирането на проект на Столична община с 6 млн. лв. за детски градини, както и разпределението на 50 млн. лв. за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна инфраструктура, за което от години не са отделяни средства.

 

„Убеден съм, че с финансовия ресурс на Програмата ще се решат много отдавна нерешени проблеми на регионите" – категоричен е министър Чобанов. Той уточни, че ако след провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки и според дадената най-малка цена на доставките, от даден проект се освободи финансов ресурс, той ще бъде преразпределен за друг проект. Очакванията на финансовия министър са за започване на реалното изпълнение на одобрените проекти в средата на годината.

Станете почитател на Класа