×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

НАП събра със 126 млн. лв. повече приходи от предвиденото за 2013 г.

  • Основен принос за преизпълнението има ДДС

 

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от Националната агенция по приходите (НАП) за 2013 г., са със 126 млн. лв. повече от планираното. Това съобщи БТА, позовавайки се на предварителни данни на агенцията. Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност (ДДС). За миналата година постъпленията от него са с 50 млн. лв. повече от планираните, или общо близо 3.6 млрд. лв. От корпоративни данъци постъпленията са с 30 млн. лв. повече от предвиденото, или общо 1.5 млрд. лв.

 

Постъпленията за социални и здравни вноски за 2013 г. са близо 5.8 млрд. лв. Събрани са над 114 млн. лв. над предвиденото в бюджета - съответно 64 млн. лв. повече здравни вноски, 6 млн. лв. за държавното обществено осигуряване и 45 млн. лв. вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

 

При данъка върху доходите на физическите лица изпълнението е на 95.4%. Причините за изоставането по това перо са свързани основно с промените, в единната сметка, въведени от началото на 2013 г., както и с факта, че вноските за данък върху доходите по този параграф през годината са били 11, а не 12 на брой, обясняват от приходната агенция.

 

Събираемостта на т.нар. неданъчни приходи (сред които санкции от други държавни органи) достига 376 млн. лв., което е с 51 млн. лв. над плана. Салдото на т.нар. задържан ДДС в края на 2013 г. е под 240 млн. лв., което е най-ниската му стойност за последните 5 години, съобщава НАП.

Станете почитател на Класа