Липсата на контрол в пунктовете за скрап води до кражби от железницата

Липсата на контрол в пунктовете за скрап води до кражби от железопътната инфраструктура, които застрашават живота на служители и пътници, коментира в предаването „Здравей, България“ Бисер Минчев, главен ревизор на НК „Железопътна инфраструктура.
„По наша инициатива се направи и промяна в Закона за управление на отпадъците, но там контролът е слаб, изпълнението на закона е недостатъчно. Защото, ако в пунктовете за изкупуване на скрап контролът е на ниво, крадците няма да имат къде да продават, няма и да крадат. Това е бизнес и то явно, печеливш бизнес”, допълни инж. Минчев.
Кражбите от БДЖ трябва да бъдат регламентирани в Наказателния кодекс като тероризъм, категоричен бе Минчев.
„В момента върви промяна в Наказателния кодекс и сега е моментът да се направи тази промяна и да се регламентира този вид престъпления като терористичен акт или нещо подобно, така че то да води до адекватни наказания от поне 10 години затвор и нагоре”, категоричен бе инж. Минчев.


Започва модернизацията на жп участъка Пазарджик – Стамболийски

Транспортният министър Данаил Папазов ще даде старт на строителството на железопътния участък Пазарджик – Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на министерството. Събитието ще се проведе във вторник от 11.00 часа на жп гара Стамболийски. Позиция 2: „Модернизация на железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски“ е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка Пазарджик – Стамболийски е близо 66 млн. лв. с ДДС. След завършването на обекта влаковете по трасето ще могат да се движат със 160 км/ч.

Станете почитател на Класа