АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" искат по-високи цени на тока от договорените на свободния пазар

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" са поискали от индустриалните потребители, длъжните да купуват ток по свободно договорени цени,  да заплащат по-висока цена от вече фиксираната по сключените с тях двустранни договори. Двете държавни електроцентрали са най-големите производители на най-евтината електроенергия за либерализирания пазар в България. 
В неделя от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и от Българската камара на химическата промишленост (БКХП) съобщиха, че от предлаганото преразглеждане в посока нагоре на цените са засегнати големи консуматори на електроенергия, ключови субекти на българската икономика, както и още 3000 малки и средни предприятия.
Членовете на БФИЕК, БАМИ и БКХП категорично възразиха срещу това намерение на БЕХ. От браншовите асоциации обясниха, че преобладават  едногодишни договори за периода от 01.07.2013 г. до 30.06.2014 г., като значителна част от тях са предмет на проведени обществени поръчки.
„Не трябва да има промени без предварителен анализ на очакваното въздействие и против пазарната логика. Остават броени месеци до изтичане срока на договорите. Ревизията на сключени договори сериозно ще наруши крехкото доверие в пазара, включително и за тези близо 3000 нови пазарни участници от средно напрежение, присъединени в последните месеци“, заявиха в официално съобщение от БФИЕК, БАМИ и БКХП.
„С направеното предложение, БЕХ, чрез АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица изток 2" засилва усещането, че финансовите дефицити в енергетиката ще се компенсират през цената на електроенергията за индустрията. Това по никакъв начин не кореспондира с предизборното обещание за предвидимост на средата и политиките“, се казва още в съобщението.
Браншовите асоциации предупредиха, че редица търговци ще изпаднат във финансово и репутационно затруднение, ако договорите бъдат преразгледани. Финансовият ефект от подобно преразглеждане на ценовите условия ще е около 3 млн. лева повече приходи за централите общо за 5 месеца, но за над 3000 предприятия, работодатели и техните стотици хиляди служители в страната това означава повишаване цената на електроенергията за индустрията с между 2% до 5%.
От БФИЕК предупредиха, че  доверието в електроенергийния пазар и държавната енергийна администрация ще бъде силно разклатено, като заявиха, че искането за преразглеждане на договорите е „христоматиен пример за злоупотреба с монополно положение и санкцията на Комисията за защита на конкуренцията и генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК ще е многократно по-голяма“.

Станете почитател на Класа