Volkswagen ще инвестира 7 милиарда долара в Северна Америка

Германският автомобилостроител Volkswagen съобщи, че ще инвестира 7 милиарда долара в Северна Америка през следващите 5 години, за да повиши продажбите си на континента. През 2016 г. компанията ще пусне на пазара в САЩ, който е един от най-големите за нея, и нов SUV. Потвърдена бе амбицията й до 2018 г. да продаде в САЩ 1 милион автомобила Volkswagen и Audi, която е луксозната й марка. Целта на германската компания е дотогава да стане първият автомобилостроител в света, след като в момента е трета след японската Toyota и американската General Motors. „Нашата групировка ще инвестира 7 милиарда долара в Северна Аомерика през следващите 5 години“, заяви Мартин Винтеркорн, главният изпълнителен директор на Volkswagen.
Плановете на компанията да увеличи инвестициите си в района са оповестени в момент, когато автомобилният пазар в САЩ започна да се възстановява от срива в годините след световната финансова криза. Анализаторите очакват 2013-та да бъде най-добрата година след 2007-ма за американския пазар с годишни продажби почти 15,6 милиона нови автомобила. Ако тази прогноза се сбъдне, възстановяването наистина ще е много силно, особено след 2009 г., когато продажбите паднаха на 10,4 милиона коли.
Глобалните производители се възползваха от продължаващото възстановяване и миналата седмица Volkswagen обяви рекордни продажби през 2013 г. за луксозните си марки Audi, Porsche и Bentley. Американският пазар бе ключов фактор за възхода на компанията, като продажлбите на Audi скочиха с 13,5 % на годишна база, на Porsche – с 21, 5 % и на Bentley - с 28 на сто.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа