Америка се залови вече и с Арктика

САЩ планират да ускорят проучванията и разработките с цел подготовка на корабите от флота им за действия в арктически условия. Ръководството на американските ВМС предвиждаше по-рано да осигури присъствие на бойните кораби в акваториите на северните морета до средата на 2030-те. Ново решение обаче предвижда процесът да приключи с 10 години по-рано - в средата на 2020-те, с оглед повишаването на температурата на Световния океан и бързото топене на арктическите ледове. Арктика се нагрява двойно по-бързо от всички останали части на планетата.

Както заяви главният океанограф и навигатор на ВМС адмирал Джонатан Уайт, военноморското командване е разработило своя първи план за усвояване на Арктика - арктическа “пътна карта”, още преди четири години, през 2009 г. Оттогава обаче са настъпили големи промени в арктическата природна среда. Ситуацията в региона се мени малко по-бързо, отколкото са предполагали експертите на ВМС.

Оттук идва решението на американския флот да овладява по-интензивно тази морска и океанска зона. Площта на откритите акватории в северните морета значително ще нарасне още до средата на 20-те години от текущото столетие - това наложи да бъде преразгледана старата “пътна карта”, посочи адмирал Уайт.

Ледотопенето ще осигури на корабите от ВМС още в средата на 20-те възможността да плават по-свободно в изцяло заледени някога акватории и по-рядко да използват ледоразбивачи. Командването има намерение да намали времето, необходимо за покоряване на Арктика; съответно е коригиран планът, включващ всички необходими мерки за целта.

Новата арктическа “пътна карта” цели създаването на финансови условия за разработка на технологии, които биха подпомогнали корабите от ВМС на САЩ нормално и ефективно да изпълняват задачи в крайно трудните арктически климатични условия.

Научноизследователският отдел към Главното управление на ВМС започна да разработва механизъм за отстраняване на леда от палубата, разположените на нея устройства и от бордовете на корабите. За целта се използва специална боя, устойчива спрямо въздействието на леда. Според адмирал Уайт се създават и специални нагревателни елементи, каквито ще бъдат монтирани във всички конструкции на корабите, предназначени за действия в Арктика.

По думите на адмирала експерти от ВМС развиват изследователска дейност с оглед създаване на технологии, чрез които корпусът на някои кораби да бъде заздравен и да издържа на натиска на ледовете. Междувременно се обмисля и разширяване на инфраструктурата на военноморските бази в региона.

В процес на решение са ред въпроси, засягащи избора на типовете авиационна техника, които ще бъдат използвани в Арктика, и снабдяването на авиацията с гориво и смазочни материали в крайно суровите северни условия. “Трябва да потърсим ефективни решения, осигуряващи възможността да формираме арктически ВМС за по-малко от десет години”, каза адмиралът. Според командването на ВМС занапред в акваториите на арктическите морета ще се използват най-вероятно универсални десантни кораби и крайцери, конструирани и построени с помощта на технологии, които гарантират ефективна работа в арктическите морета.

Както съобщи Уайт, специалната група на ВМС за оценка на климатичните промени е установила, че темповете, с които се топят арктическите снегове, все така постоянно нарастват. В тази връзка ръководството на силите е решило да намали времето за разполагане на арктическата групировка и е ускорило формирането й почти с десет години.

Говорителят на командването на океанографските операции във ВМС Робърт Фрийман заяви, че за топенето на арктическите снегове са докладвали още през 90-те командирите на американските атомни подводници с балистични ракети, патрулирали северните морета. Днес обстановката е станала още по-сложна. Адмирал Уайт и Фрийман обясниха, че да бъдат подготвени американските ВМС за операции в Арктика е твърде трудна задача. В тази зона няма засега изпитани, проверени маршрути, по които да плават военните кораби, липсва необходимото оборудване и инфраструктура, които да подсигурят свръзките между бойните единици, действащи в региона. Много малко са освен това пристанищата и базите, подходящи за материално-техническо снабдяване на американските бойни кораби.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви неотдавна, че в близките десетилетия Арктика може да се нареди сред районите с най-голямо значение за националната сигурност на САЩ, ако промените в климата там продължат. Големите запаси от петрол, газ, други минерални ресурси, редки метали и значителни рибни запаси в северната част от планетата може да предизвикат силна конкуренция между ред държави, желаещи да получат достъп до тези богатства.
По БТА

Станете почитател на Класа