Представители на Тройката кредитори си признаха за пръв път грешките

Когато Клаус Мазух и Сервас Деруз влязоха във вторник в Европейския парламент в Брюксел, вероятно са били щастливи, че ще се изправят пред евродепутати, вместо пред гневни гърци, протестиращи по улиците на Атина. Деруз е фламандски иконимист и заместник-генерален директор в Европейската комисия. Той участваше в съставянето на първата спасителна помощ за Гърция през 2010 г. и бе шеф на мисията на ЕС за гръцката програма до пролетта на 2011 г. Мазух е германски икономист, председателстващ отдела „членки на ЕС“ в Европейската централна банка и често посещаваше Атина и Дъблин по време на мисиите на Тройката в Гърция и Ирландия. Но решението подобни неизбрани представители да определят съкращенията на заплатите и пенсиите е силен удар по суверенитета на една страна, затова протести придружаваха мисиите на Тройката навсякъде, където биваха изпратени.
За пръв път на 5 ноември представители на Тройката застанаха пред евродепутатите, които искат да разширят проверките си по дейността на тази полуофициална институция. Двамата настояха, че тяхната дейност се заключава само в „техническа експертиза“. Истинското правомощие за за вземане на решения, посочиха те, е в ръцете на Еврогрупата – 17-те финансови министри от еврозоната, които решават дали и колко пари може да получи дадена нейна членка. Еврогрупата трябва също официално да подпише всеки транш от помощта, като в момента представители на Тройката преценяват дали Гърция, Кипър и Ирландия са готови за следващите траншове.
Само че Тройката представя на министрите икономически прогнози, сценарии и цифри, необходими за вземането на решенията. А в случая с Гърция техните прогнози се оказаха погрешни, признаха Мазух и Деруз. Но обвиниха гръцкото правителство, че през 2010 г. им е дало неверни цифри. „Външни фактори“, като влошаващата се глобална икономическа криза, политическата нестабилност в Гърция и липсата на реформи също увеличиха социалната цена“, посочи Мазух.
Случаят с Гърчия обаче не е изолиран. По-рано тази година МВФ призна, че така наречените множители – елементи от формула, която използва за икономическите прогнози по време на еврокризата – са били неверни, защото е подценил влиянието на затягането на коланите върху икономиката. Представителите на Тройката признаха, че също са работили с неверните цифри. „Всички макроикономически проекции разчитат на общ набор от преценки и множители. Използваме същите като МВФ, така че имаме еднакъв подход“, посочи Деруз.
Изслушването на двамата е само първата стъпка. По-късно тази седмица лидерите на политическите групи в Европарламента трябва да определят какъв да е обхватът на парламентарното разследване на Тройката.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа