Еврокомисар Рединг иска "ядрено решение" за Румъния

За всички праведни по света еврокомисарят по правосъдието отново заговори. Подела битката миналата година по време на кампанията за суспендиране на президента Траян Бъсеску, Вивиан Рединг издига проекта си за защита на правовата държава до нови върхове. Разбрала е, че не само в Румъния не се спазват принципите на правовата държава, а и в много други членки на Европейския съюз.

И тъй като в някои от тях правовата държава е само поставена в опасност, а в други е “наистина” погазена, еврокомисарят намери за необходимо да направи някои уточнения.

Според мнението на Рединг в Румъния и Унгария правовата държава е постоянно потъпквана. Не назовава обаче страните, в които “само” е изложена на опасност. Гневът на еврокомисаря обаче идва от друго нещо. Недоволството й е от това, че в момента може да се приложи една-единствена санкция на страна, където правовата държава е застрашена или нарушена. А именно “ядреното решение”: отнемане на правото на вот в Съвета на ЕС.

“Мисля, че имаме нужда и от други по-специални мерки. Това е защото имаме държави, в които правовата държава е в опасност, а в други тя наистина е потъпкана”, заяви Вивиан Рединг за изданието “Цайт онлайн”, уточнявайки, че е имала предвид Румъния и Унгария, когато е споменала за държави от ЕС, в които върховенството на закона е нарушено. В същото време Рединг отваря нови хоризонти, когато признава, че трябва да се наблюдава с по-голямо внимание как функционира “върховенството на закона” в редица други страни от ЕС.

Новото отваряне на казуса “правова държава”, след като Румъния плати възможно най-скъпо за глупостта на едни политици и за подлостта на други през лятото на миналата година, е още един болезнен момент за всеки от 7,4-те милиона румънци, които упражниха най-демократичното си гражданско право, като гласуваха на референдума за импийчмънт на президента. Как се стигна дотам, че това да бъде разглеждано по-скоро като държавен преврат, отколкото като акция за оздравяването на една болна държава, е загадка, която никой няма да може да обясни в скоро време.

Комисарят по въпросите на правосъдието не се запита обаче за правовата държава, когато в Румъния се орязваха заплати и пенсии въз основа на закон, който позволява ограничаването на някои граждански права само в случай на природни бедствия или война. През 2010 г. пак Вивиан Рединг беше комисар по правосъдието в Европейската комисия. Очевидно в името на осъществяването на икономиите, пропагандирани от Берлин, оставаше незабелязана всяка злоупотреба с “върховенството на закона”, особено ако беше извършена в името на една икономическа визия, която е по вкуса на европейските народняци.

Политическото семейство, от което е част Вивиан Рединг, а именно Европейската народна партия, също не й помогна много да погледне и от другата страна на барикадата, а партийните й колеги веднага я усмириха, като видяха атаките й срещу партията на Виктор Орбан и Унгария.

Но отвъд груповите политически пристрастия, които отчасти са разбираеми и обясними, Вивиан Рединг трябваше да проучи дали “върховенството на закона” се спазва именно на върха на ЕС. Там, където принципите, които би трябвало да стоят в основата на приемането в Шенген, са променяни и преиначавани специално за Румъния и България, така че двете държави да бъдат държани на вратата, само за да не разпалят още повече расизма и вълната от ксенофобия, която е завладяла мнозинството от правовите държави на ЕС.

Може би правовата държава на нивото на ЕС би трябвало да означава например, че лидерите на съюза не трябва да обвързват приемането в Шенген с доклада по механизма за сътрудничество и проверка, с който няма никаква връзка. Така, както върховенството на закона в най-важните страни на съюза би трябвало да им попречи да репатрират граждани на други страни само въз основа на етнически критерии, защото политиците там са в предизборна кампания и искат да спечелят изборите. Пред тези правови държави румънската глупост от лятото на миналата година бледнее.

Вероятно приближаването на европейските избори принуждават комисарите с амбиции като Рединг да изострят чувството си за справедливост до точката на активиране на “ядрения” бутон. Като че ли някак си се връщаме във времето на Студената война, когато “цивилизацията” на Запада се бореше срещу “варварите” от Изтока.

По БТА

Станете почитател на Класа