Закон на Путин постави пред деликатен избор швейцарските банки

Тази седмица изтече срокът, в който руските чиновници трябваше да се освободят от сметките и акциите си във финансови институции зад граница, или, ако не го направят, да напуснат държавния пост.
Швейцарското издание „Tages anzeiger” отбелязва, че този закон поставя швейцарските банки в деликатно положение: трябва ли да разрешат на руските клиенти някаква отсрочка или, съблюдавайки закона, да ги предупредят за закриване на сметките
Швейцарското Управление за надзор над финансовите пазари (Finma) е на мнение, че то няма пълномощия да контролира спазването на чуждестранни закони, но в същото време призова банките да ограничат своите рискове в този случай.
Изглежда големите швейцарски банки приемат новите нормативни разпоредби на Москва сериозно, пише кореспондентът на изданието Даниел Цулауф. В банка UBS са уверили журналиста, че ще прекратят отношенията си с клиенти, които не спазват законодателните норми в Русия. На същото мнение са и в Credit Suisse. Оттам потвърждават, че те извършват банковите си операции в съответствие със законите,които действат на пазарите, където работят.
Примането на решение от страна на банките се усложнява и от факта, че от закона не става ясно в каква степен той забранява използването на вратички като доверителни или благотворителни фондове, от които в Русия се възползват повече политически значими лица.
Неназовани експерти, цитирани от автора, смятат, че забраната държавни чиновници да притежават активи зад граница е била нужна на президента Владимир Путин главн, за да възстанови доверието на народа към правителството. Новият закон е трябвало да даде знак, че се води твърда политика по отношение на привилигированата каста политици и чиновници, и може би и на техните помощници отвън.
 
(Tages anzeiger- InоPressa.ru)
 

Станете почитател на Класа