Кипър премахва капиталовия контрол

Кипър представи пътна карта за премахване на капиталовия контрол, но този процес може да отнеме години. Финансовото министерство публикува четири стъпки, след чието изпълнение капиталите ще могат да се движат свободно в страната и извън нея. Първите мерки за капиталов контрол в членката на еврозоната бяха наложени през март поради опасения за масово изтичане на средства от банките. Те пък бяха предизвикани от решение на международните кредитори да наложат загуби на притежателите на големи депозити в рамките на спасителен план от 10 милиарда евро, който включваше също затваряне на втората по големина банка Laiki и преструктурирането на Bank of Cyprus.
Една от наложените тогава мерки бе ограничаването на междубанковия трансфер, както и на тегленията от банкомати до 300 евро на ден. Не бе посочена крайна дата за премахването на рестрикциите, но оттогава някои от мерките бяха отслабени. Опитът на други страни показва, че подобни рестрикции трудно могат да бъдат вдигнати. Исландия въведе през 2008 г. контрол след колапса на финансовата й система, който все още е в сила.
Планът на кипърското финансово министерство предвижда 4 стъпки, като първата е „намаляване на рисковете, произтичащи от притежанието на големи суми от домакинствата и бизнеса“. Във втория етап би трябвало да стане възможен свободният трансфер на фондове в кипърската банкова система; третият етап би трябвало да направи възможно премахването на контрола върху свободното движение на капитал на острова, а на последния етап „трябва да бъде възстановено презграничното свободно движение на капитал“.
За всеки етап са предвидени серия специфични мерки, като преструктурирането на Bank of Cyprus.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа