Евроскептичните партии в Латвия печелят на местните избори

Политическите партии в Латвия, които са скептични към присъединяването към еврозоната през следващата година, спечелиха мнозинството от гласовете в столицата Рига на местните избори, илюстрирайки мнението, че мнозина в страната не подкрепят приемането на единната валута. И все пак изборите за членове на 119 общински съвета в Латвия, включително за 60 общински съветници в Рига, не се очаква да попречат на планираното приемане на еврото през януари. Тази седмица Европейската комисия ще даде зелена светлина за присъединяването на малката балтийска страна в еврзоната.
Политически съюз, ръководен от партията Център на хармонията, спечели 58,5 % от гласовете в Рига според междинни резултати. Силното представяне последва отрицателния вот в парламента преди няколко месеца, кгато депутатите от Центъра на хармонията отхвърлиха административните процедури, необходими за изтеглянето от обращение на местната валута лат и въвеждането на еврото. Кметът на Рига Нилс Ушаковс, който е лидер на алианса, е смятан за политик, повел местната икономика в правилната посока.
Партията „Единство“ на премиера Валдис Домбровскис събра едва 14,1 % от гласовете в Рига въпреки рекламната кампания по интернет „Екипът на Домбровскис“, стартирана предизборно от кандидатите за общински съветници. 41-годишният премиер е запален привърженик на присъединяването към еврозоната, защото според него това ще циментира търговските връзки на Латвия със Западна Европа, ще намали проблемите с валутния обмен и ще предостави сигурност срещу бъдещи кризи.
Националистическата партия Национален алианс, фракции от която критикуваха в миналото приемането на еврото, взеха 17,9 % от вота в Рига. Преди десетилетие латвийците гласуваха на референдум да се прсъединят към еврозоната. Центърът на хармонията взе 23 %, което е най-високият резултат, във втория най-голям град Даугавпилс и 48 % в Резекне. Алиансът между зелени и земеделци, който също гласува срещу закона за прилагането на еврото тази пролет, получи 35 % от вота в предградието на Рига Юрмала.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа