Жан – Клод Юнкер: В Европа още има спящи демони на войната

Бившият шеф на Еврогрупата Жан – Клод Юнкер предупреди за „спящите демони на войната“ в Европа и сравни сегашната ситуация с годината преди избухването на Първата световна война, когато всички мислеха мира за даденост. „За моето поколение единната европейска валута винаги е означавала политика на мир. Днес съм до известна степен натъжен да видя колко много хора в Европа отново са изгубени в процесите на дребнавите национални интереси“, заяви премиерът на Люксембург в интервю за сп. „Шпигел“.
Той разкритикува германските политици, които атакуваха Гърция при старта на кризата и „оставиха дълбоки рани“ в южната държава. „Шокиран бях и да видя плакати в атинските протести с канцлера Меркел, облечена в нацистка униформа. Внезапно тези настроения се появиха, макар че ги смятахме за отдавна изчезнали. Италианската предизборна кампания също бе изключително враждебна към Германия и поради това бе антиевропейска. Тези, които мислят, че в Европа повече никога няма да има война може би се лъжат жестоко. Демоните не са прогонени, само са заспали, както показаха войните в Босна и Косово. Смаян съм до каква степен днешната ситуация в Европа е сходна с тази преди 100 години“, заяви Юнкер. Все пак той настоява правителствата да продължат да се придържат към суровите мерки за икономии, които вадят хората на уличните протести. „Не можеш да приемаш погрешна политика само защото те е страх да не би да не те преизберат. Правителствата трябва да поемат отговорност за тяхната страна и за Европа като цяло.“
Юнкер, който след 18 г. на поста е най-дълговременният премиер в Европа, заяви, че има планове отново да се яви на общите избори в Люксембург догодина, дащото има още какво да направи за страната. Същевременно той категорично отхвърли вероятността да смени председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпуй догодина, когато свършва мандатът му.

Станете почитател на Класа