Шинцо Абе притиска Bank of Japan за инфлацията

Японският премиер Шинцо Абе заяви, че ако централната банка не успее да постигне поставената цел за инфлация от 2%, това ще е предпоставка за промяна на закона, регламентиращ дейността на Bank of Japan (BOJ). „Ще се наложи да преразгледаме закона за BOJ, ако централната банка не може да покаже резултати при сегашния си независим мандат“, заяви Абе по време на парламентарен дебат.
Преди убедителната победа на изборите миналата година Абе многократно отправи прикрити заплахи за ревизиране на тази част от законодателството, ако централната банка не изпълни желанието на правителството да предприеме по-решителни стъпки за борба с дефлацията. Оттогава той изясни позицията си, като отбеляза, че BOJ има свобода в избора си на мерки, стига да постигне целта от 2%.
В отговор на твърдението на опозиционни депутати, че централната банка не е предприела нищо конкретно в потвърждение на ангажимента си към новата цел, Абе заяви, че няма да коментира настоящата политика на финансовата институция. „Някои призовават за купуването на чуждестранни облигации, както и покупки, които директно да повлияят на фондовия пазар“, заяви Абе, без да изрази собствено мнение по предложенията. „Надявам се BOJ да възприеме ефективни политики, които ще допринесат за справянето с дефлацията.“ Той подчерта, че има колебливи признаци за успех в борбата срещу падането на цените, което тормози страната през последните две десетилетия . „Инфлационната цел вече дава известни резултати“, казва Абе и посочва покачването на инфлационните очаквания, резкия спад в стойността на йената и по-високите цени на акциите след връщането на ръководената от него Либералдемократическа партия на власт през декември.
Целта на BOJ бе за инфлация от 1% при предишното управление на Японската демократическа партия. Абе обаче подчерта, че политиката на сегашното правителство е коренно различна в това отношение, с двойно по-висок таргет и изискване към банката да го изпълни възможно най-скоро. Премиерът подчерта, че определеното желателно равнище от 2% има и друга функция – да предотврати прекалено висок ръст на инфлацията. „Поставената цел означава продължаване на количественото улеснение до постигането й, но и контрол на показателя около това равнище“, заяви Абе.

Станете почитател на Класа