Златото удари шестмесечно дъно

Цените на златото паднаха до най-ниското си равнище от шест месеца насам в петък, след като представени пред американските регулаторни органи документи показаха, че някои от най-изтъкнатите глобални инвеститори, включително Джордж Сорос, са изтеглили десетки милиони долари вложения в ценния метал през последното тримесечие на 2012 г.
Спот цената на златото се срина с над $30 или 2% в четвъртък и стигна $1602,19 за тройунция, най-ниската стойност от средата на август миналата година. Още преди подаването на документите в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) златото бе под натиск заради падането на еврото спрямо американския долар, което прави деноминираните в зелената валута метали по-скъпи за инвеститорите от еврозоната. Отсъствието на Китай от пазара за физическо злато заради почивните дни около лунната Нова година също повлия на цените.
Това важи и за последния доклад на Световния съвет по златото, според който общото глобално търсене в сектора е намаляло през изминалата година. „Оттеглянето от златото засили и без това все по-песимистичните очаквания около метала“, заяви Том Кендал от Credit Suisse. Данните, постъпили в SEC в петък, показаха, че Soros Fund Management LLC, управляван от милиардера Джордж Сорос, е свил дела си в SPDR Gold Trust с 55% на 600 хил. акции през миналото тримесечие от 1,3 млн. SPDR е най-големият борсово търгуван фонд (ETF), обвързан със златото, с физически активи от около 1323 тона, и е сред водещите ETF като пазарна капитализация. Сорос нарече златото „най-големият балон на активи“ в началото на 2011 г., след което редуцира инвестициите си в метала до около 50 хил. акции и продължава да поддържа дела си нисък през първите три месеца на 2013 г. Преди последната четвърт на 2012 г. обаче той трупаше активи в сектора.
Moore Capital Management LP на Луис Бейкън продаде целия си дял във фонда SPDR и сви участието си в Sprott Physical Gold Trust. Хедж фондът Paulson & Co., управляван от Джон Полсън, запази своите 21,8 млн. акции в SPDR и остана най-големият му инвеститор. Специалисти в сектора казват, че този ход разкрива спадащия интерес към златото в сравнение с акциите след шест месеца на скромна възвръщаемост. „Доходността е пренебрежимо малка от известно време, а металът е с много по-лошо представяне от общия пазар в последните шест до 12 месеца, така че тези инвеститори вероятно си мислят, че сериозното присъствие на златото в портфолиото им към момента е безсмислено и само заема капитал“, казва Дейвид Ковет от Marex Spectron.
„Тенденцията е към замяна на облигациите с акции, с акцент върху книжата, плащащи дивиденти“, отбелязва Барт Яворски от Davy Research. „Растящата вероятност от трети кръг количествено улеснение в САЩ в края на 2013 г. или по някое време през 2014 г. може би тежи на нагласите. Освен това се очаква продължително покачване на инфлацията в Китай и Индия“, допълни той. Количественото улеснение по принцип е позитив за златото, което е разглеждано като хедж срещу провокирана от ликвидните инжекции инфлация и слабост на валутата.
Въпреки че цените на златото се покачиха на годишна база, реакцията на метала спрямо огромното раздуване на баланса на Федералния резерв в САЩ бе разочароваща, като цените паднаха с 5,5% спрямо четвъртото тримесечие на годината. „Факторите, които си мислехме, че ще подкрепят златото през първото полугодие на 2013 г., засега разочароват“, отбелязва Кендал от Credit Suisse.

Станете почитател на Класа