Големите полски компании масово освобождават служители

Някои от най-големите полски компании заявиха тези дни, че ще освободят общо близо 3000 служители, притиснати от последиците от рязкото икономическо забавяне в страната. Вълната от съкращения допълнително ще усложни ситуацията на трудовия пазар.
Телекомуникационният монополист, бившата държавна Telekomunikacja Polska SA, смята да се раздели с 1700 свои кадри тази година на фона на сериозната конкуренция във вече либерализирания сектор. Компанията намали броя на работниците си на 22 413 от 70 хил. към 2000 г. PZU SA, най-големият застраховател в Централна Европа, ще съкрати до 630 души между март и юни, което е около 5,5% от работната сила на гиганта. LOT Polish Airlines SA, финансово затрудненият национален авиопревозвач на Полша, ще освободи поне 500 души. Компанията се олюлява на ръба на фалита от години и в крайна сметка се наложи да бъде спасена от правителството през декември. Премиерът Доналд Туск разкритикува комитета по паричната политика към централната банка заради „забавените и недостатъчни смъквания на лихвените проценти“, които според него са влошили още повече положението на трудовия пазар.
Безработицата се покачваше стабилно през миналата година, а през януари 2013 г. е стигнала 14,2% по предварителните данни. Туск определи спасяването на работни места като основен приоритет на правителството си. Ярослав Загоровски, главен изпълнителен директор на въгледобивната компания Jastrzebska Spolka Weglowa SA, казва, че контролираните от държавата предприятия като PZU или LOT са по-отворени към идеята за свиване на персонала си отпреди. „Ситуацията в Полша е коренно различна в сравнение с преди няколко години, когато позициите в компаниите под контрола на финансовото министерство бяха третирани като политически трофеи“, пише той. „Сега ръководствата на тези бизнеси разполагат с далеч повече свобода. Имат позволение да прокарват болезнени решения, които по-рано биваха блокирани заради обществената реакция.“ Въгледобивното предприятие няма нужда от програма за съкращения, тъй като между 800 и 1000 души се пенсионират всяка година, казва Загоровски.

Станете почитател на Класа