Г-20 се обяви срещу конкурентната девалвация

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 обещаха да следят за разпространението на негативните ефекти от валутната девалвация в други държави, резултат от обслужващи националните интереси парични политики.
„Ще се въздържаме от конкурентна девалвация“, се казва в комюнике на Г-20 на срещата в Москва. Групата не предприе конкретни стъпки спрямо Япония, която си навлече критики заради мерки, довели до спад на йената спрямо долара със 17,5% в разстояние на пет месеца. По-слабата парична единица поддържа японския износ сравнително евтин на международния пазар, но и отприщи спекулации за надпревара в умишленото обезценяване на отделните валути.
Френският финансов министър Пиер Московиси казва, че формулировката на общото изявление е равносилна на обещание, че страните от Г-20 отказват да бъдат въвлечени във валутна война. Канадският премиер Джим Флахърти заяви, че лидерите са се споразумели да бъдат по-твърди в изказа си след обсъжданията по-рано през изминалата седмица. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пък заяви, че приказките за валутна война са преувеличени, и похвали Г-20 за това, че прибягва до сътрудничество вместо до конфликт. „Окуражителен е фактът, че Г-20 потвърди решимостта си да направи по-енергични крачки към пазарни механизми за определянето на валутните курсове, за да бъдат отразявани основните показатели“, заяви Лагард в предварително подготвено изказване.
Г-20 отложи плановете си да определи нови цели за смъкване на задълженията в опит да даде тласък на растежа. „Паричната политика трябва да е ориентирана към постигането на ценова стабилност и насърчаване на икономическото възстановяване“, заяви Г-20. „Ангажираме се да наблюдаваме и минимизираме негативните ефекти върху останалите държави от политики, обслужващи чисто национални цели.“ Изявлението на групата бе предшествано от истинска драма на валутния пазар, след като йената премина една бурна и хаотична седмица. Представителите на Г-7 пък потвърдиха дългогодишния си ангажимент към пазарния принцип като основа за определянето на валутните курсове и към консултациите във връзка с всякакви пазарни намеси. Стивън Енглендер от CitiFX посочи масовите критики срещу Япония заради усилията й да обезцени йената като едно от най-големите си притеснения във връзка с валутните пазари.
Междувременно Европейската централна банка се опита да увери инвеститорите, че еврото няма да бъде оставено да се покачи до равнище, което възпрепятства икономическото възстановяване. Страните от Г-20 продължиха кампанията си за съгласувани международни действия с цел да се ограничи прехвърлянето на печалби в други юрисдикции от мултинационални корпорации с цел намаляване на данъците. „Решени сме да разработим мерки, за да се справим със свиването на данъчната основа и преместването на печалбите“, заяви Г-20. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие планира да представи план за действие в тази посока пред Г-20 през юли. Темата бе провокирана от Facebook, Amazon.com, Google, Starbucks и други компании, които привлякоха вниманието с данъчните си стратегии.

Станете почитател на Класа