Слабостта на английската лира не се дължи само на вътрешни причини

Не е нужно да се оглеждате дълго за местни причини за сегашната слабост на английската лира. Най-очевидната – възстановяването на Великобритания продължава да е мъчително бавно. Свиването на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие с 0,1% бе петото понижение от предполагаемото излизане на икономиката от рецесия в края на 2009 г., последна от всички водещи държави. Към момента анализаторите смятат, че Обединеното кралство ще избегне пагубното трето изпадане в техническа рецесия, но вероятно ще се размине на косъм, вместо да отчете убедителен скок.
Да не забравяме и първокласния кредитен рейтинг ААА. От толкова време това е утехата, която страната запази дори когато всички около нея се смъкваха в оценките на агенциите. Редуцирането на дефицита обаче се оказа по-дълъг и трънлив път от очакванията, които и без това не бяха обнадеждаващи. Инвеститорите вече са почти убедени, че е въпрос на време Великобритания да загуби безупречния си кредитен рейтинг.
Ако съдим по задачите, поставени за инфлацията, паричната политика е пълен провал, тъй като потребителските цени се покачват с темпо над целта на централната банка от 2% във всеки месец от края на 2009 г. Bank of England вдигна незначително прогнозата си за инфлацията, така че подобрението остава мираж. Канадският рицар в лъскави доспехи Марк Карни, от който се очаква да спаси изпадналата в беда девойка (в ролята - централната банка на Острова), все още не се е появил, а и никой не знае със сигурност каква работа ще свърши.
Нещата не изглеждат добре, нали? Може да добавите и малко политика към микса с излизането на преден план на и без това безспирните дилеми на страната около мястото й в Европа. Дори свещеното печено говеждо месо за тази част от света се оказа печено конско.
Нищо чудно, ще си кажете, че английската лира върви надолу. Паундът се разменя за $1,5560 след като само преди седмици носеше $1,63. И въпреки това има хора, според които бедите на британската валута идват по-скоро от този стар дявол рисковата търговия и продължителния период на апетит за риск, които бележат началото на 2013 г. Въпреки всичко горепосочено, напълно възможно е слабостта на лирата да идва от идеята, че остава сравнително сигурно убежище – точно от типа неща, от които инвестиционният свят реши, че не се нуждае, поне за момента. Този възглед изказва Capital Economics, според чиито анализатори неща като смъкването на кредитния рейтинг или растящите спекулации, че страната може да напусне Европейския съюз, би следвало да оказват съществено или дълготрайно въздействие върху стойността на паунда. „Занапред английската лира може да продължи да поевтинява, ако напрежението в пазарите за държавни облигации от еврозоната отслабне още повече“, пишат те. „По-вероятно е обаче търсенето на сигурни активи в глобален мащаб да се възстанови скоро, което ще оскъпи паунда.“
Разбира се, тезата няма да бъде проверена, докато следващото силно рисково събитие не избухне. Не можем да прогнозираме кога ще стане това, но можем да сме сигурни в появата му и предвид дълготрайния възход на рисковите активи, който по никакъв начин не намира оправдание в данните, вероятно ще се съгласите, че подобно събитие може да настъпи доста скоро.

Станете почитател на Класа