Лордове поискаха от Камерън да влезе в битка за спасяване на Ситито

 Комисията по въпросите на ЕС към горната камара на британския парламент призова премиера Дейвид Камерън да използва срещата на върха в четвъртък, за да защити лондонското Сити и да предотврати изолацията на страната.

„Въпреки че Великобритания няма да участва в банков съюз, опасяваме се, че вярата на правителството в непоклатимото европейско превъзходство на лондонското Сити е неоправдана. Централизирането на банковата регулация в еврозоната може да окаже сериозен натиск върху единния пазар за финансови услуги с тревожни последици за Обединеното кралство“, пише в доклад лорд Харисън, председател на комисията. „Кабинетът трябва да направи всичко по силите си да гарантира лидерската позиция на Лондон.“

Макар да приемат, че страната няма да влезе в планирания банков съюз, с доклада си лордовете признават, че идеята е сред необходимите и дълго отлагани стъпки за постигане на стабилност в еврозоната. Те са единодушни, че комплексният подход, включващ общ надзорен орган, общ механизъм за разрешаване на проблемите и обща програма за депозитно застраховане, предлага солидна и ефективна основа за осигуряване на безопасност в банките и валутното обединение като цяло. Лордовете обаче твърдят, че съгласуваният модел от три компонента вече е компрометиран от политически натиск, иницииран от Германия, която не е склонна да постави всички банки под властта на един регулатор. Те призоваха за мерки, които да гарантират, че Европейската централна банка и Европейският банков орган (ЕБО) ще продължат да насърчават единния пазар за всички 27 страни в блока, а не само за членките на еврозоната. Докладът предлага реформа на правилата за гласуване в ЕБО, която да даде повече власт на страните с най-развит сектор за финансови услуги. Специалистите предупреждават, че срещата на върха едва ли ще стигне по-далеч от рамково споразумение за банковия съюз.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа