Демографският срив на България

България застрашително бързо губи жизненият си човешки си потенциал. Според Центъра за демографска политика страната е сред първите в света по темповете с които намалява населението й. Наред с нея е само африканската държавица Свазиленд, в която половината жители са носители на вируса на СПИН.
Проф. д-р Петър Иванов съобщи тревожния факт, че България е на 204-о място в света по раждаемост от всичките 224 държави. Според някои прогнози, само след шест седмици страната ще посрещне 2013 г. с население под 7 милиона. В момента, по данни на американското ЦРУ, то е 7 037 000. За първи път 7-милионният жител на България се е появил в статистиката ни от преброяването през 1946 г. При последното преброяване, преди началото на прехода, през 1985 г., България е имала 8 948 649 граждани.

Отрицателният прираст за миналата година е 7,8 процента - тази цифра се образува от разликата между раждаемост и смъртност. Според демографи обаче националната статистика не прибавя и отрицателното салдо на емиграцията, която е минус 3,1 процента. Сборът на тези два показателя е 11. Учени-математици са изчислили, че българите намаляват с 9 души на час. Това прави около 7000 на месец или около 80 хиляди годишно. Причините за тази трагична статистика са много. Необясним е фактът, че България е рекордьор по ниска раждаемост, въпреки, че в нея отпускът по майчиннство е най-продължителен от всичките страни-членки на Европейския съюз и че има значително по брой циганско население, което се размножава бързо и неконтролируемо. Следва – голямата емиграция. Демоскопски изследвания в последно време показват, че 14 процента от българите имат намерение да напуснат родината си звинаги. Проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение разкрива, че през 2009 г. такива намерения са имали 11 процента от анкетираните. Главната причина за това негативно развитие са бедността, липсата на адекватни здравни грижи, високата битова престъпност - изобщо условията за живот, които са най-лоши в Европа. “Как младият човек да остане в България с 300 евро заплата? Как да създаде семейство, да отглежда деца, да закупи жилище”? Това са въпроси на проф. Боян Дуранкев от Университтета за национално и световно стопанство.
Над милион са напусналите страната през последните години за да търсят работа и по-добри условия за живот. В Испания, Гърция, Италия и САЩ работят стотици хиляди български гастарбайтери, които подпомагат бедните си роднини в България. Голяма част от емигрантите са високовалифицирани, завършили образование в Западна Европа и установили се във втората си родина. Средно по над 10 000 младежи отиват да следват в чужбина всяка година. Това сочат разчетите на посредническите фирми, които уреждат приема във висши учебни заведения зад граница. Поне 70 на сто завършващите елитните езикови и математически гимназии, както и частните училища, стягат багажа за западни университети – предимно в Германия, Великобритания и САЩ. Светът в който живеем се глобализира. Но това съвсем не означава смърт за националните държави. Може би с някои изключения, каквото е Блгария, в която негативните тенденции се задълбочават. Населението застарява, а според статистиката на здравното министерство в момента в България са диагностицирани 200 000 двойки с репродуктивни проблеми. Има и още един тревожен фактор. Младите българи предпочитат да живеят заедно, без да сключват брак. Този факт съобщи пред журналисти директорката на Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките - доц. Антоанета Христова. Съвместното съжителство, без обвързване, се предпочита от хората на възраст под 40 години. От тази възрастова група са 70 на сто от всички безбрачни двойки в България. Семейната институция се разпада - през 2010 г. са сключени 24 000 брака и са регистрирани 11 000 развода. А семействата без деца са 35 на сто. Ако тенденциите за масова емиграция, ниската раждаемост и високата смъртност се запазят, България е застрашена в рамките на няколко десетилетия, да изгуби една трета от населението си прогнозира Асошиейтед прес. Според анализа на базираното във Вашингтон Бюро по въпросите на популацията, публикуван неотдавна, населението на България до 2050 г. ще намалее до 5 милиона. Това ще бъде поредната национална катастрофа.

Станете почитател на Класа