Обама сваля ръкавиците с Европа

 Раздразнението на Вашингтон от неспособността на Европа да разреши кризата си най-вероятно ще излезе на преден план след преизбирането на Барак Обама. Сравнително убедителната победа на американския президент ще даде три отражения върху развитието на еврозоната и нито едно положително.

Първо, месеци наред Обама и екипът му се обявяваха за оставането на Гърция в паричното обединение в стремежа си да предотвратят финансов срив преди вота за Белия дом. След като си осигури втори мандат обаче, сега държавният глава ще има много повече свобода да изрази мнението си за неяснотите в региона. Ако Обама реши да свали ръкавиците, може да се стигне до болезнени вербални престрелки, особено с Берлин. Той вероятно ще подкрепи открито Франция и Италия срещу непримиримата позиция на Германия по помощта за Гърция и други затруднени страни, което няма да се хареса на канцлера Ангела Меркел. В Европа най-голямо задоволство от победата на Обама изрази френският президент Франсоа Оланд, който разглежда САЩ като съюзник в кампанията срещу налаганите от Германия икономии.

Второ, изясняването на политическата ситуация в САЩ може да доведе до затвърждаване на международния оптимизъм за растежа на американската икономика – разбира се, в зависимост от това дали досега костеливият въпрос за фискалната пропаст ще бъде решен. Междувременно икономическите показатели в Европа бавно се влошават. Разликата между растежа от двете страни на Атлантика може да нарасне до 3% следващата година, най-голямата от създаването на еврозоната. Това може да доведе до поевтиняване на единната валута – добра новина за страдащите от дефицити южноевропейски членки, но лоша за решимостта и духа в Германия и останалите страни кредиторки на континента, от които се изисква да поемат част от финансовото бреме на Юга.

Трето, въпреки натиска нежеланието на Германия да подкрепи по-щедри действия спрямо Гърция, Испания и други държави, вероятно ще се засили с оглед наближаването на парламентарните избори във Федералната република през 2013 г. Сериозна причина плановете на ЕЦБ за купуване на облигации да са в застой е фактът, че отрицателната позиция на Bundesbank по въпроса вече е добре разпространена в политическите кръгове и на пазара. Псевдовойната по програмата на ЕЦБ за открити парични транзакции (от англ. ОМТ) може да продължи до Нова година. Всъщност, по-голяма част от ефекта на схемата върху доходността по испанските и италианските облигации може би вече е реализиран. Определено има сериозно забавяне следствие на противоречията в условията, според които правителството в Мадрид например, най-вероятният потенциален бенефициент, ще е принудено да поиска спасяване от Европа, без да може да обясни пред родните депутати какво ще получи в замяна. Изискванията на Bundesbank за успешни ОМТ са същите, които германската централна банка редовно налагаше при намеса на валутните пазари в миналото. Действията трябва да са решителни, съгласувани и в съответствие с основните пазарни тенденции. В случая с ОМТ обаче не е ясно дали тези три предварителни условия са налице. Проблемът с ОМТ е, че веднъж стартирана програмата, трудно ще бъде спряна. Колкото повече се отлага прилагането й, толкова по-решими ще стават противниците й. Ще расте и нежеланието да бъде отворена кутията на Пандора. Всичко това е допълнително усложнено от рискованата политика спрямо Гърция, след като международните кредитори не успяха да постигнат споразумение за начина, по който да бъде редуциран ужасяващият дълг на Атина. Така страната се приближи до просрочване на плащане в размер на 5 млрд. евро, което трябва да бъде извършено в края на седмицата. Само преди девет месеца Гърция бе обект на най-голямото преструктуриране на суверенен дълг в историята. Решаването на проблемите със задълженията й обаче е по-далеч от всякога, тъй като икономиите само влошиха нещата. Не забравяйте, че този катастрофален резултат дойде под егидата на МВФ. Комбинацията от обстоятелства прави много по-малко вероятно участието на МВФ в бъдещи пакети за спасяване, било то за Гърция или други затруднени членки като Испания.

 

По „Марект уоч“

Станете почитател на Класа