Американската икономика с изненадващо висок ръст на заетостта

 Американският трудов пазар надвиши значително очакванията и прибави 171 хил. работни места през октомври, с което даде сериозен тласък на кампанията на Обама броени дни преди президентските избори. Това е 25-ият поред месец на ръст в заетостта при сегашната администрация, но темпът остава бавен. Икономистите в анкета на „Дау Джоунс“ предвиждаха икономиката да разкрие около 125 хил. места през миналия месец след 114 хил. през септември. Данните от миналия месец смъкнаха безработицата под политически чувствителното равнище от 8% за пръв път, откакто Обама пое властта през януари 2009 г. Сега индикаторът се покачи леко от 7,8% на 7,9%.

Политическите прочити на статистиката започнаха веднага. „Покачването на безработицата е тъжно свидетелство, че икономиката е в практически застой“, заяви Мит Ромни. „Нивото й е по-високо, отколкото в началото на мандата на Обама, а 23 млн. американци остават без препитание. Във вторник страната ще избира между стагнация и просперитет.“ По време на митинг в Хилиард, Охайо, Обама вмъкна само едно изречение за резултатите за пазара на труда в стандартната си реч. „Бизнесът ни е създал общо 5,5 млн. работни места, а през октомври компаниите са наели рекорден за последните осем месеца брой служители. Автомобилната индустрия отново процъфтява, а стойността на жилищата и новото строителство в сектора се покачват. Зависимостта от вносен петрол не е била толкова ниска през последните 20 години“, заяви държавният глава. „Постигнахме реален напредък, но знаем, че имаме още работа. Битката ще продължава, докато все още има и един американец, който не може да си намери работа, докато има семейства, които работят повече, но изостават социално, докато има деца, които живеят в бедност и са лишени от възможности.“

Кампанията на Ромни придаде сериозно значение на месечния доклад за трудовия пазар. По време на републиканския конгрес в Тампа, Флорида, преди два месеца един от водещите съветници на Ромни постави акцентите на предизборната стратегия, част от които бяха успешно реализирани, като силното представяне на дебатите. От основно значение бяха данните за безработицата през август, публикувани в края на конгреса на Демократическата партия. Резултатът бе незадоволителните 96 хил. работни места и даде тласък на Ромни. Сега обаче е коригиран на 192 хил. Позицията на Ромни бе допълнително отслабена от изненадващо добрите данни за работните места и безработицата под символичната граница от 8%. Нещо повече, ураганът „Санди“ измести икономиката от фокуса на новинарските емисии в последните дни преди изборите. Дейвид Семънс, главен икономист за САЩ в Standard Chartered, определя цифрите като окуражаващи: „Има леко увеличение на безработицата, но то е защото хората, които се бяха обезсърчили, отново си търсят работа. Възходящите корекции за предходни месеци също говорят за съживяване.“ Семънс казва, че ръстът на заетостта все още е слаб, но възстановяването изглежда стабилно. Според Дан Грийнхаус от BTIG данните за октомври са много над очакванията: „Въпреки подобрението обаче разкриването на работни места остава твърде бавно, за да има сериозен ефект върху безработицата, една от причините за покачването й през същия период“, коментира той. Ник Поколук, директор в агенцията за набиране на персонал Personify, казва, че цифрите съответстват на наблюденията му напоследък. „Клиентите ни, особено в сферата на технологиите, машиностроенето, софтуерното програмиране и здравеопазването, се чувстват по-уверени. Компаниите назначават кадри много по-смело от миналата година. Дори има сериозен брой контрапредложения за квалифицирани работници, които работодателите не желаят да загубят.“ Според Поколук обаче по-слабо квалифицираните кадри продължават да срещат сериозни трудности, а трудовият пазар има още много път да извърви.

Работните места се завърнаха в строителството, което добави 17 хил. позиции, най-много от януари насам, и се превърна в поредния признак за възстановяване на жилищния пазар. Промишленото производство прибави 13 хил. места, след като освобождаваше хора през предходните два месеца. Професионалните услуги, към които се числят архитекти и IT специалисти, също допринасят за заетостта, наред с търговските вериги, хотелите и ресторантите, както и образованието и здравеопазването. Публичният сектор отново бе свит, с около 13 хил. работни места през септември, след три месеца на растеж. Пол Конуей, бивш началник на политическия кабинет в министерството на труда и президент на консервативната младежка организация Generation Opportunity, казва, че безработицата сред хората на възраст между 18 г. и 29 г. остава неприемливо висока на 12%. „Цяло поколение млади американци са лишени от икономически възможности“, заяви той.

 

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа