Най-доброто руско оръжие - за Виетнам

През близките 4 години Виетнам ще стане главен партньор на Русия в Азиатско-тихоокеанския регион в сферата на военно-техническото сътрудничество.
Съгласно прогнози на Центъра за анализ на световната търговия на оръжия, през периода от 2012 до 2015 година в структурата на военния износ на Русия Виетнам ще заеме трето място след Индия и Венецуела. Предишните 4 години на второ и трето места бяха Алжир и Китай.

Само през последните години Виетнам купи в Русия 20 изтребителя Су-30МК2, няколко дивизиона зенитни ракетни системи С-300, мобилен брегови ракетен комплекс „Бастион” със свръхзвуковата противокорабна ракета „Яхонт”, зенитен ракетен комплекс „Игла”.

Благодарение на руските оръжия, Виетнам укрепва и своите Военно-морски сили, което е много важно за страната сега, през периода на изостряне на положението в Южно Китайско море, казва военният експерт Игор Коротченко:

- През последните години Виетнам купи 12 ракетни катера „Молния”, имащи голяма бойна и ударна сила. Два катера са докарани от Русия и 10 ще бъдат произведени на място, във Виетнам, по лиценз. Контрактът за закупуване на 6 дизелови подводници класа Кило-636 ще направи Виетнам един от лидерите в региона по възможности на подводните сили. Друг важен контракт е подписаното споразумение за създаване на съвместно предприятие за производство на противокорабни ракети от типа на „Уран”.

Важна насока на руско-виетнамското военно-техническо сътрудничество е модернизирането на огромния парк съветско оръжия, което сега е във виетнамската армия. Благодарение на модернизирането му, срокът на експлоатацията ще се увеличи с 10-15 години, от което Виетнам е много заинтересован.

Виетнам планира да модернизира и системата за противовъздушна отбрана, а това означава, че ни чакат контракти за много милиарди за доставки на руски зенитни ракетни системи С-300 и бойни самолети, смята Игор Коротченко:

- Всичко това превръща Виетнам в наш стабилен и предсказуем партньор. За отбелязване е, че за цялото купувано в Русия оръжие Виетнам си плаща с живи пари, без да използва някакви бартерни или кредитни схеми.
Виетнам е много заинтересован от получаване на най-доброто руско оръжие. Той го получава и сега, ще го получава и занапред.

Станете почитател на Класа