Румъния пуска нови облигации в евро

 Румъния набира средства на европейския пазар за облигации с първата си нова емисия в евро от юни миналата година насам. Очаква се инвеститорите да предложат на страната лихва малко над тази по еквивалентните дългови инструменти на Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната. Банкерите, работещи по продажбата, предвиждат цена в сферата на 375 базисни пункта над референтната средна суап доходност по офертите купува и продава, около 25-30 базисни пункта повече от равнището, при което се търгуват испанските правителствени облигации с падеж през октомври 2019 г., по данни на Tradeweb.

Продажбата на дълг идва след като миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) похвали румънските управляващи за напредъка им в укрепването на националната икономика. Успоредно с това обаче кредиторът предупреди, че продължаващото политическо напрежение между управляващата коалиция и президента може да попречи на възстановяването в навечерието на парламентарните избори през декември. „Голямата въпросителна са изборите и съдбата на коалицията, но изглежда прокарването на реформите като част от програмата на МВФ е подкрепяно от различните партии, така че най-вероятно ще бъде осъществено“, казва Тимъти Аш, анализатор за нововъзникващите пазари в Standard Bank.

Последната румънска емисия нови облигации в евро бе преди 16 месеца, когато бяха пуснати €1,5 млрд. в петгодишни книжа при лихва от 5,25%. Страната се обърна към инвеститорите и през септември, когато набра €750 млн. чрез повторно отваряне на облигациите с доходност 6,5% и падеж през юни 2018 г. „За малка страна като Румъния две деноминирани в евро емисии дълг могат да удовлетворят нуждата й от финансиране за следващата година“, казва Аш. Инвеститорските нагласи спрямо Румъния продължиха да се подобряват през 2012 г., като разходите за застраховане на задълженията й срещу просрочие паднаха с повече от 50%. Петгодишните кредитни суапове на държавата се търгуват при 2,2% - с 2,32% по-малко в сравнение с началото на януари, по данни на Markit. Кредитният рейтинг на страната е с една степен над джънк категорията по системата на Moody’s Investors Service Inc. и Fitch Ratings и едно стъпало под инвестиционния статус според Standard & Poor’s Corp. По-рано този месец Moody’s заяви, че рейтингът на Румъния Baa3 е подкрепян от диверсифицираната икономическа база и потенциал за бъдещи увеличения в конкурентоспособността и доходите, както и сравнително ниският дял на дълга от БВП. През юли Fitch заяви, че инвестиционният статус на Румъния ще бъде изложен на риск, само ако политическата нестабилност отклони страната от фискалните й цели.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа