Източна Европа ще заздрави еврозоната

Новите източноевропейски членки на ЕС ще заздравят еврозоната и ще изместят баланса повече към „здраво работещия“ Север срещу „хаотичния“ Юг, заяви управителят на полската централна банка Марек Белка.
По време на среща с банкери в Лондон той допълни, че не обича да прибягва до национални стереотипи, които по думите му отразяват повече впечатления, отколкото реални характеристики. Той обаче очевидно вярва, че страните от източната част на ЕС имат с какво да допринесат към еврото. Белка изтъква готовността на Естония и Латвия да понесат срив на вътрешното търсене, за да преодолеят икономическите си проблеми, и постави двете страни в паралел с Гърция и други южноевропейски държави, очевидно в ущърб на вторите. “Погледнете Естония”, заяви Белка. “Тя е на обратния полюс от Гърция, възможно най-стабилната държава. В Латвия пък правителството беше преизбрано въпреки свиването на вътрешното потребление с 40%.” Тези членки ще внесат решимост в манталитета на еврозоната. “Те изградиха здрави държавни и правителствени структури, с което допринесоха за стабилността на Европа, вместо само да се ползват от нея”, заяви още той. Белка определи тези нации, дори Унгария, като малки варианти на Германия, а не на Гърция. “Хората разглеждат тези страни в категориите на здраво работещия Север, а не на хаотичния Юг”, каза той.
Като сравнително нов член на ЕС Полша е задължена да се присъедини към еврозоната в някакъв момент, но според Белка по-сериозната интеграция между членките на валутното обединение в опит да се преодолее фискалната криза в региона ще затрудни процеса. Полша обаче не може да остане извън толкова тясно интегриран съюз. “Влизането в толкова сплотена среда ще е трудно, но оставането извън нея ще е невъзможно или най-малкото много трудно”, заяви той. “Не сме като Великобритания, не можем да маргинализираме Европа, но тя може да маргинализира нас.” Настоящите проблеми на еврозоната ще забавят растежа на полската икономика, но не твърде силно, прогнозира Белка. Почти 80% от полския износ е насочен към останалите части на ЕС. Управителят на централната банка на страната обаче казва, че при предишни забавяния делът на полските стоки в западноевропейското търсене се е увеличил заради по-ниските им цени. “Когато се  налага да правите икономии, търсите по-евтини алтернативи”, посочи Белка и допълни, че за разлика от много страни в еврозоната Полша е станала по-конкурентоспособна спрямо Германия. “Наваксваме изоставането си от германците”, заяви Белка. “Не мисля, че забавянето ще е толкова тежко или изявено, защото основните показатели са стабилни.” Той отбеляза, че заради по-слабия растеж на националната икономика дефицитът се свива вече две поредни тримесечия.         


По “Уолстрийт джърнъл”

Станете почитател на Класа