Докато Белгия харчи, белгийците спестяват

Белгийците спестяват около €20 млрд. всяка година. Това се равнява на много неизпити бири, неизядени шоколади и некупени чанти Delvaux, пише Франсис Робинсън. След пет години на финансова криза малката държава все още има един от най-високите държавни дългове в Европа, но високото ниво на частните й спестявания е „коз в европейския финансов хаос“, заявиха икономисти от ING в доклад, публикуван тази седмица. Позовавайки се на данни на Белгийската национална банка, те заявяват, че белгийските активи са достигнали абсолютен рекорд от €966,3 млрд. през първото тримесечие. С пасиви на стойност €206,9  млрд., над 80% от които са ипотеки, белгийците имат нетни финансови активи, възлизащи на €759,4 млрд., като така  за първи път изпреварват нивата отпреди кризата през юни 2007 г..
„Кризата доведе до безпрецедентен апетит за безрискови активи, които в момента съставляват над половината от белгийското портфолио от спестявания. Белгия става все по-предпазлива“, пише икономистът от ING Жюлиен Монсо. Тази предпазливост помага. Белгийският държавен дълг, подобно на този на всички останали държави в еврозоната, се повиши поради кризата със суверенните задължения – криза, която започна, след като федералното правителство прекара години в опити да понижи нивата на свръхвисокия си дълг. Дългът в момента представлява около 100% от годишния брутен вътрешен продукт или €377 млрд., което принуди правителството да обещае неколкократно, че ще държи бюджетния дефицит под контрол, след като пое властта миналата зима след 18 месеца на политическа криза.
Икономисти от ING знаят цената на политическата криза на страната по-добре от много други – те повтаряха това, докато се опитваха да изчислят колко ще трябва да плати за дълга си една „синтетична Белгия“ с правителство. Но странната стратегия на страната да се справи с дълговата си криза показа, че огромните вътрешни спестявания са нещо, на което правителството може да разчита. В разгара на политическата криза в края на миналата година временният премиер Ив Льотерм даде началото на специална емисия на облигации, при която белгийците закупиха свой собствен дълг на стойност €5,7 млрд., което далеч надхвърли очакванията по онова време. „Прехвърлянето на част от портфолиото със спестявания в държавни облигации „Льотерм“ в края на миналата година показа, че Министерството на финансите може да разчита на вътрешни спестявания, за да се самофинансира – начално преимущество, с което много от другите държави не разполагат, тъй като техните домакинства са затънали в огромни дългове или не спестяват достатъчно“, пише Монсо. „Нетният доход на белгийските домакинства не само покрива задълженията им, но и нетния дълг на страната и бизнеса, което е изключителен случай в Европа.“ Белгия продаде съкровищни сертификати с отрицателна доходност за първи път от юли насам, а правителството показа, че е сериозно по отношение на орязването на бюджета (въпреки че местните избори през октомври може отново да доведат до нестабилност). Разбира се, може просто да се окаже, че задлъжняването в дома на сюрреализма е трудна работа – клиентите трудно получават овърдрафт, а магазините не са отворени в неделя или късно вечерта. Още една причина да можете да си купите бира в петък на достъпна цена!

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа