Жозе Барозу: Договорът на ЕС „трябва да се обнови“

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че институциите на ЕС се нуждаят от повече правомощия над държавите членки, за да се справи Европа с кризата. В реч в събота в Хага на среща на съдиите от конституционни съдилища, организирана от Йейлския университет, той призова за „обновяване на Европа“ и повече „стъпки“ към интеграцията. „Намираме се в ситуация, в която се нуждаем от по-голямо единство и съгласуваност между политиките ни, както и от по-голямо хармонизиране на законите. За да се постигне всичко това, се нуждаем от по-голяма институционална интеграция. Трябва да създадем транснационален ред, който чрез споделен суверенитет да гарантира сигурността на всички граждани“, заяви той. „Настоящата криза показа ограниченията на индивидуалните действия от страните членки. Европа и принципите на договора трябва да се преразгледат.“
Барозу изтъкна, че по-тесният политически съюз трябва да се придружава от „съответните механизми на отчетност“ пред Брюксел. Но той обвини разточителността на отделни държави за финансовите проблеми в ЕС. „Ако държавите членки не спазват на практика фундаменталните принципи, за които са се споразумели, тогава ще се сблъскаме с криза на доверието“, заяви той. „Въпреки че непосредствените причини за кризата, които в момента влияят на Европейския съюз, наистина са финансови и икономически, на едно по-фундаментално ниво те са също и продукт на кризата на ценностите и на несъблюдаването на правилата“, заяви той.
Изказването на Барозу дойде в началото на новия политически сезон след лятната ваканция в Европа. То също така бе направено в момент, когато той и други високопоставени служители на ЕС изготвят предложения за по-дълбока интеграция, която може да доведе до дебат за промяна на Договора на ЕС през декември – спорен въпрос, който според много европейски столици ще отвори кутията на Пандора по отношение на реформите. Пресслужбата на комисията публикува само избрани откъси от речта, която беше произнесена при затворени врати в Хага. Говорител на Барозу заяви пред „ИЮ Обзървър“ в понеделник, че председателят на комисията е помолил служителите си „да не интерпретират“ изказванията му за това дали подкрепя промяна на Договора на ЕС, или не. Той допълни, че останалата част от речта на Барозу е била предимно свързана с конституционна теория и председателят на комисията щял да разкрие повече подробности за идеите си за реформа на ЕС в реч „към Европейския съюз“ на 12 септември.

По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа