Цената на петрола може да се срине на 50 долара

Цената на суровия петрол може да намалее почти наполовина, ако кризата в еврозоната ескалира, прогнозира швейцарската банка Credit Suisse.
„В най-лошия случай цената на суровия петрол сорт Brent отново ще достигне $50 (£32) за барел“, коментират анализаторите Йън Стюарт и Стефан Ревил. „Търсенето на петрол ще намалее рязко след силни кризи в доверието.“ Анализаторите казаха, че всички потенциални негативни сценарии включват до известен степен Европа, като началото на срива се очаква през лятото. Все пак цената на суровия петрол сорт Brent се покачи с $1,06 на $98,20 в сряда, след като Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че резервите на страната са претърпели изненадващ спад със 191 000 барела на 384,4 млн. барела миналата седмица.
Като сравниха сегашната ситуация и тази през 2008 г., Стюарт и Ревил отбелязаха, че „глобалните дисбаланси са се влошили, а по-голямата част от достъпния политически и реален капитал междувременно просто е бил пропилян“. Коментарите им идват преди очаквания сблъсък между членките на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), на ключовата среща във Виена. Картелът ОПЕК ще решава нивата на производството на суров петрол за втората половина от годината, а коментарите на Саудитска Арабия преди срещата са в противоречие с тези на останалите производители.
Миналата седмица Али ал-Наими, петролният министър на Саудитска Арабия, заяви, че ОПЕК може да се наложи да повиши тавана на общата си продукция на 30 млн. барела на ден, за да защити глобалния икономически растеж. Нарастващото производство обаче би могло да „отправи погрешен сигнал“ според Ойген Вайнберг, енергиен анализатор в Commerzbank. „В сегашните условия това би предположило, че ОПЕК не е склонна да намали свръхпродукцията“, каза Вайнберг. „Това носи риск от продължително свръхпредлагане и по-нататъшен спад в цените“.
Месечният доклад за петрола на ОПЕК, излязъл в сряда, бе в противоречие с изказването на Ал-Наими, като разкри, че картелът, на който се дължат 40% от предлагане на петрол в световен мащаб, произвежда повече суров петрол спрямо нуждите на пазарите. „Високата продукция на суров петрол на ОПЕК, която надвишава пазарното търсене, отново потвърждава факта, че съществува свръхпредлагане на пазарите“, посочва докладът. Други членки на ОПЕК също не са съгласни с Али ал-Наими, тъй като те искат намаляване на производството, за да задържат цените на петрола на ниво от 100 или повече долара. Цена на петрола между $100 и $110 „е най-добра за всички“, включително инвеститори, производители и потребители, добави Хосе Мария Ботело де Васконселос, петролният министър на Ангола. Колегата му от Венецуела Рафаел Рамирес също е на мнение, че цените на суровия петрол трябва да бъдат по-високи от $100 за барел.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа