Борис Велчев, главен прокурор на Република България: Има много притеснителни неща в записа на Любомир Павлов

Има много притеснителни неща в записа на разговор на Любомир Павлов с неизвестен събеседник, който бе публикуван миналата седмица на страниците на български ежедневник. Например фактът (с цялата условност дали е вярно съдържанието), че издател може да заплаши един човек, че ако той няма определено поведение, първата страница на национален ежедневник може да го определи като символ на корупцията. В тази връзка много ми се иска и медиите да бъдат внимателно използвани, както ние използваме внимателно своите права.
Истината е, че досега не съм получил записа. Бях помолил ръководството на ДАНС още през почивните дни да си образуват проверка по този въпрос. Те са го направили и допускам, че са го иззели. Не вярвам, че очаквате аз да разполагам с някаква много сложна техника, с която ще мога да чуя всички пасажи в записа, които засега са останали неразчетени. Това е работа на оперативните служби. Има сигнал в градската прокуратура – какъв точно и какво е съдържанието, не мога да коментирам, не съм го виждал. При мен лично сигнал няма, но аз не съм единственият човек, който получава сигнали.
Никой не е давал никакви обещания на г-н Павлов (в публикувания разговор с неизвестен събеседник Павлов казва, че няма да има трета експертиза по разследването срещу него и Донев, бел .ред.) и фактите, които последваха след публикацията на този разговор, показват това ясно. Притеснява ме този начин на говорене за прокуратурата. Не виждам кой би могъл да поеме подобни обещания, иначе отговорност за думите си г-н Павлов трябва да носи сам.
Това, което сме възложили, е да се изземат записите, да се свали, доколкото е възможно, цялата стенограма на разговорите, за да се установи лицето, което е направило записа, и да се види дали няма и други записи. Държа да подчертая, че в този случай не са прилагани специални разузнавателни средства и че очевидно става дума за частен запис.
Ако някой има нещо да казва за прокурори, които са взели, поискали или друго свързано с подкуп, да дойде да го напише и да поеме отговорност за думите си. Няма да проверяваме атаката срещу прокурор от градската прокуратура, защото е много удобно да се появиш в медиите, да хвърлиш подозрения и да наклеветиш един човек, а много по-трудно да седнеш да го напишеш това, да го внесеш в прокуратурата и ако то не се окаже вярно, да носиш наказателна отговорност за набеждаване.
Обвиненията не са се появили на празно място, призовките за тяхното повдигане бяха изпратени няколко дни преди да се появят тези записи. Оттук нататък таймингът на отделните събитията се прави от друг режисьор, не ме питайте мен. Сигурно има начин да се разбере кой е направил записа. Самият г-н Павлов може да се сети кой е записал подобен разговор с него.

Изказването е направено преди заседанието на ВСС в четвъртък

Станете почитател на Класа