С отлагане реформи не се правят

От три до пет години ще са необходими, за да имаме нови учебници, защото няма техническа възможност това да стане по-рано. Това съобщи във вторник министърът на образованието Сергей Игнатов.
На практика това означава, че новите учебни програми също ще влязат в сила най-рано след 5 години. Което е сериозно забавяне на фона на дългогодишната девалвация на средното образование у нас. Признават го дори от ведомството на Сергей Игнатов - оттам отчетоха, че тази година оценките от зрелостните изпити са по-ниски в сравнение с 2011 г.
Реформата в училищната сфера не търпи никакво отлагане, защото зле подготвените ученици много бързо се превръщат в зле подготвени студенти и респективно в слаби специалисти и нереализирани граждани. Вече не е сериозно всяка година да си говорим за нови учебници и за засилване на практическото обучение в училище без да има особен положителен ефект. Така повечето деца си остават със слаба подготовка, а у родителите остава твърде основателното чувство, че нови учебници се пишат не заради учениците, а заради лобитата на различните авторски колективи или издателства.
Докато се въртим в този омагьосан кръг, ще продължаваме да се радваме на учениците, които се връщат с медали от международни олимпиади, като на бели лястовици. А сивата маса ще става все по-сива и все по-голяма.
Министерството на образованието поне се радва на приемственост – външното оценяване беше въведено от друг кабинет, а министерските глави в това ведомство не падат всяка година. Затова и оправданията за отлагането на новите учебници и на реформата в училище като цяло вече не звучат никак актуално. Казано простичко, има задача и тя трябва да се реши преди звънецът да удари. След това вече е късно.

Станете почитател на Класа