Светът е раздвоен по въпроса дали имиграцията е за добро или за лошо

Обществените нагласи по света по отношение на имиграцията са на практика раздвоени – почти равни дялове от запитаните в световно социологическо проучване определят имиграцията като нещо добро или като нещо лошо за собствената им държава.
Данните са от световното социологическо проучване, наречено „Край на годината”, провеждано всяка година от асоциация „Галъп интернешънъл”. Последното издание на проучването, проведено в периода октомври – декември 2011 г., събира мненията на над 52 000 мъже и жени от 59 държави от всички краища на света.
С развитието на технологиите и интернета светът става все по-отворено и „безгранично” пространство. Българите пък допълнително усетиха отварянето на европейското пространство след приемането на страната за членка на Европейския съюз през 2007 г.
Все по-големите технологични и законови възможности за живот и реализация в страни извън родната (най-вече в обединена Европа) повдигат въпроса за това доколко полезна е имиграцията за отделните страни. Особено в условията на световна икономическа криза, нарастваща безработица и стеснено предлагане на работни места.
Малко над една трета от запитаните в световен мащаб (34%) са на мнение, че имиграцията е нещо добро за страната им. На обратното мнение са подобен дял от участниците в изследването – 38% се отнасят критично към наличието на чуждестранни работници в страната им.
Африка е регионът от света, в който обществените настроения към имиграцията са най-положителни. Почти две трети от жителите на континента смятат, че наличието на чуждестранни работници е добро за страната им. Най-положително настроените държави са именно от Африка – Нигерия (78%), Гана (57%).
На обратния полюс са страните от нашия регион - Източна Европа. В тази част на света нагласите към имиграцията са по-скоро скептични. Едва 6% от сърбите и 9% от жителите на Чехия, Босна и Херцеговина се отнасят положително към наличието на чуждестранни работници в страните си.
Мненията в България са близки до тези за нашия регион. Делът на българите, смятащи, че имиграцията е лоша за страната ни, е 29%, двойно по-нисък от дела на българите, които мислят, че имиграцията е в полза на страната ни (14%). Затруднената ситуация на трудовия пазар и нарастващата безработица създават предпоставки за това българите да виждат чуждестранните работници основно като заплаха в така или иначе конкурентната борба за намиране на работа. Въпреки по-високия дял на критичните оценки у нас все пак наблюдаваме подобряване на нагласите на българите по отношение на имиграцията спрямо 2005 г. Преди 7 години обществените настроения у нас що се отнася до чуждестранните работници бяха дори още по-негативни – цели 68% от населението на страната смяташе имиграцията за заплаха.

Изследването „Край на годината” (End of the Year Poll ©) е уникално социологическо проучване, провеждано всяка година от асоциация «Галъп интернешънъл» в повече от 50 страни в целия свят. То обхваща над 45 000 души от различни континенти на света. «Галъп интернешънъл» е изследователска верига, която обхваща повече от 100 страни в света.

Станете почитател на Класа