ЕЦБ омаловажава сериозността на кризата

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази непроменени лихвените си проценти въпреки задълбочаващия се спад и забавящата се инфлация, като увеличи натиска върху правителствата да поемат водеща роля в борбата с ескалиращата дългова криза в Европа.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги омаловажи сериозността на икономическите проблеми на еврозоната и дълговите й неволи, като каза, че икономиката би трябвало постепенно да се възстанови по-късно тази година. Дълговата криза в еврозоната далеч не е толкова тежка, колкото срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers преди близо четири години, заяви той. Все пак Драги остави отворена вратата за понижаване на лихвените проценти още следващия месец, като каза, че ЕЦБ е готова да действа, ако е нужно. „Не мисля, че би било правилно паричната политика да компенсира липсата на действия от други институции“, коментира той след месечната среща на ЕЦБ, която бе проведена един ден по-рано от обикновено поради официален празник в четвъртък в някои части на Германия.
Така банката запази основния лихвен процент на 1% за шести пореден месец. ЕЦБ каза, че ще продължи да предлага на европейските банки неограничени заеми, както се очакваше, но от друга страна, не обяви никакви нови мерки за кредитиране. „Засега ЕЦБ бездейства, докато икономиката и финансовите пазари на обединението все повече се влошават“, каза Николас Спиро, ръководител на Spiro Sovereign Strategy. Пазарите се повишиха в сряда въпреки липсата на свежи стимули от страна на ЕЦБ, като вместо това се осланят на надеждата, че централната банка в крайна сметка ще направи повече за поощряване на отслабващата европейска икономика.
ЕЦБ очаква БВП на еврозоната да се свие с 0,1% тази година и да се разшири с 1% през 2013 г., сочат прогнози на служители в институцията. Годишната инфлация би трябвало да достигне средно равнище от 2,4% тази година и да се понижи на 1,6% през 2013 г., под целта на ЕЦБ от малко под 2%, заяви институцията. Доклади от сряда подсказват, че икономиката ще се свие през това тримесечие, след като бе в стагнация през първите три месеца на тази година. Промишленото производство на Испания спадна с 1,1% през април, сравнено с март. Производството на Германия потъна с 2,2% през март. Страната обявява стабилен ръст през по-голямата част от периода на дълговата криза, който започна преди повече от две години, благодарение отчасти на силния износ към САЩ и бързоразрастващите се нововъзникващи пазари като Китай. Но неотдавнашни бизнес проучвания сочат рязко забавяне на ръста през идните месеци.
Драги намекна, че съкращаването на лихвените проценти може да бъде направено най-рано през юли, ако икономиката се влоши още повече. Той каза, че неблагоприятните рискове за икономиката са се увеличили и някои членове от борда на директорите на ЕЦБ са искали понижаване на лихвените проценти още на срещата в сряда. Подобно съкращаване дори не е обсъждано през май. В сряда Европейската централна банка остави непроменени лихвените си проценти за шести пореден месец, като устоя на натиска да облекчи заплашената от рецесия икономика, гласи доклад на Маргит Фехер от Markets Hub.
„Те имат постепенен подход, но също така са склонни и на съкращаване на лихвените проценти“, каза Силвио Перуцо, икономист в RBS, който прогнозира намаляване през юли. Ръководителят на ЕЦБ отхвърли критиките, че дълговата криза в Европа заплашва глобалната икономика, като каза, че други страни имат свои проблеми, които трябва да разрешат, включително „висок и покачващ се публичен дълг“. „Европа може да е отговорна до известна степен, но тези страни имат свои политически проблеми, които все още не са разрешени“, заяви Драги.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа