Без политически чадър за общинските фирми

Депутатите спасиха в сряда Центъра за градска мобилност (ЦГМ) от одит на Сметната палата, след като отхвърлиха предложението на червения депутат Михаил Миков за пълна проверка на столичното дружество.
Решението на Народното събрание е, меко казано, странно. ЦГМ е общинска фирма, през нея минават милиони левове, а дейността й е от голямо обществено значение, защото именно тази фирма контролира паркирането в „синя зона“, респективно събира парите и от редовните, и от санкционираните шофьори. Един одит не би натежал и на Сметната палата, защото в края на краищата именно това е основната дейност на тази институция. Нещо повече - лично столичният кмет Йорданка Фандъкова многократно е заявявала, че общинските дружества трябва да работят при пълна прозрачност и няма да има милост или политически чадър, ако някъде се установят нарушения и злоупотреби.
Точно затова няма нищо лошо, ако Сметната палата провери Центъра за градска мобилност. Това дори е необходимо, защото общественият интерес към фирмата, която стопанисва „синя зона“, скобите и паяците, определено е голям.
Самият факт, че далеч по-скромни като финансови възможности общински предприятия често генерират огромни политически скандали, само потвърждава мнението, че трябва да се упражнява извънредно строг контрол над столичната икономика. Центърът за градска мобилност например е наследник на небезизвестната „Паркинги и гаражи“, за която скандалите си бяха направо всекидневие. Почти няма опозиционна партия, която да не е нарочвала „Паркинги и гаражи“ за „политическа касичка“ на управляващите, както и няма управляваща формация, която да не е назначавала свои хора в ръководството на дружеството.
Точно затова един одит на Сметната палата в ЦГМ изглежда като най-нормалното нещо, а отхвърлянето на такава проверка ще даде повод за всевъзможни спекулации.

Станете почитател на Класа