Пренасищането на платина спада с рекордните продажби на автомобили

Първият спад в предлагането на платина от четири години насам и рекордните продажби на автомобили, най-големия източник на търсене, намаляват пренасищането с метала и довеждат цените до ръба на мечия пазар.
Производството ще намалее с 4% на 6,14 млн. тройунции тази година, докато работническите стачки и притесненията около безопасността на труда нарушават добива в мините на Република Южна Африка, най-големия производител по данни на Barclays. Това ще намали годишните излишни количества с 90% на 37 000 тройунции, предвижда банката. Средната цена ще е около $1750 за унция през последното тримесечие, 22% повече отсега според консенсусната прогноза на 13 анализатори в анкета на агенция „Блумбърг“. Металът, използван за продукти от автокатализатори до бижута, поевтиня с 16% през изминалите три месеца, а хедж фондовете са най-слаби оптимисти в момента от поне 2009 г. заради спекулациите, че по-бавният глобален икономически растеж ще попречи на търсенето. Цените сега се вместват в отклонение от 1 процентен пункт от средните производствени разходи, които продължават да нарастват, докато компаниите сондират на 2000 метра дълбочина в търсене на руда, изправени пред по-високи разходи за заплати и енергия. „Платината е много евтина в момента“, коментира Торстен Прьотел, анализатор в германската банка Landesbank Baden-Wuerttemberg, която направи третите по точност прогнози за стойността на платината за двете години до края на декември според класацията на „Блумбърг“. „Предлагането е по-скоро това, което може да помогне за поскъпването на метала, защото то е много ограничено.“

Мечи пазар

Понижаването на платината със 17% на $1433,50 от края на февруари я оставя на едва 3% от границата, маркираща мечи пазар. Спадът сведе тазгодишното покачване на 2,3%, което все още надвишава представянето на златото и паладия. Индексът GSCI Spot Index, който следи 24 суровини, се смъкна с 3,5% от началото на януари, а MSCI All-Country World Index, проследяващ световните борсови индекси, се покачи с 0,6%. Държавните облигации са си върнали 1,2% според Bank of America. Разходите за добив на тройунция платина са средно около $1437 по изчисления на Прьотел. Спадът в цените нарушава печалбите и обезсърчава развитието на нови мини и разширенията.
Вторият по големина производител Impala Platinum Holdings Ltd. ще обяви понижение от 21% в нетните си доходи през 2012 г., а третият в класацията, базираната в Лондон Lonmin Plc, ще спечели със 72% по-малко през фискалната си година до септември, гласи общата оценка на анализаторите в допитването на „Блумбърг“. Хедж фондовете и други големи спекуланти са съкратили залозите си за поскъпване със 70% на 6200 американски фючърса и опции през трите месеца до 22 май, по данни на Комисията за търговия с фючърси. Вложенията в търгувани на борсата продукти, подкрепени от метала, са се понижили с 11% на 41,1 метрични тона, оценени на $1,9 млрд. от септември.
Покачващите се цени могат да спомогнат за засилване на рециклирането, което да компенсира замиращия добив. Предлагането на скрап от автокатализатори, електрически стоки и бижута достигна рекордните 2,05 млн. тройунции миналата година от 565 000 през 2002 г., според Johnson Matthey Plc, производител на близо всеки трети автокатализатор. Средните цени удариха рекорден връх от $1721 миналата година спрямо $541 през 2002 г. Покачването поощрява автомобилостроителите да използват повече паладий в автокатализаторите си, железни кутии с грапава повърхност, които превръщат емисиите в по-безопасни субстанции. Сходният с платината метал се търгува на $601 за тройунция. Паладият се равнява на около 30% от метала, с който са обогатени каталитичните неутрализатори за автомобили на дизелово гориво през миналата година, покачване от 20-те процента през 2009 г.
Търсенето на платина, което Barclays прогнозира, че ще нарасне с 1% на 7,99 млн. унции тази година, може да не оправдае очакванията, тъй като икономическият растеж отслабва. Китай, който е най-големият пазар на автомобили в света, се е разширил с 8,1% през първото тримесечие, най-бавния темп от почти три години насам. Около $4,3 трилиона бяха отписани от стойността на глобалните ценни книжа от април насам поради опасения, че Гърция ще излезе от еврозоната. Продажбите на автомобили в глобален мащаб и леки търговски превозни средства се очаква да нарасне с 5,5% на рекордните 79,4 млн. единици през тази година, според LMC Automotive Ltd., изследователска компания в Оксфорд, Англия. Цените могат също да се повишат с намаляването на предлагането. Минните компании са изправени пред стачки на работниците си, които искат по-високи надници. Инфлацията в Южна Африка нарасна на 6,1% през април от 3,5% в края на 2010 г., сочат правителствени данни. Работници от мината на Impala в Рустенбург в Южна Африка, която е най-голямата в света, започнаха едномесечна стачка поради спор за заплащане през януари, който съкрати повече от 100 000 унции от производството. На 24 май компанията заяви, че последната работническа стачка й е коствала 6000 унции.

Енергийните цени

Lonmin е добил 4,4 грама метали от групата на платината от всеки тон руда през миналата година, 5,4% по-малко спрямо 2010 г. по данни на годишния доклад на компанията. Производствените разходи нараснаха с 11% поради заплащане на работниците, енергийните цени, спирането по причини за безопасност и стачки. Компанията ще обяви нетен доход от $77,3 млн. през 12-те месеца до 30 септември в сравнение с $273 млн. преди година, разкри средната оценка на десетима анализатори. Impala ще спечели 5,25 млрд. ранда в сравнение с 6,64 млрд. ранда през 2011 г., според мнението на 7 анализатори. Това се различава от англо-американската Platinum Ltd., най-големият производител, който се очаква да обяви печалба от 4,35 млрд. ранда тази година, от 3,59 млрд. ранда през 2010 г., по данни на шестима експерти. Акциите на базираната в Йоханесбург компания спаднаха с 9,4% тази година, в сравнение с 18-процентно понижение за Impala и 24-процентно оттегляне за Lonmin.

Станете почитател на Класа