Евгений Кънев, икономист и консултант по обществени поръчки: Е-правителството ще реши проблема с корупцията при обществените поръчки

Все още има какво да се желае по отношение на обществените поръчки. 63% от обществените поръчки са с доказани проблеми, а това е лош сигнал към чуждите инвеститори. В същото време дисциплиниращият фактор зависи от правителството.
Колкото и закони да се разписват, ако няма целесъобразност на средствата, с които се финансират обществените поръчки, няма да има никакъв ефект. Трябва да се минимализира човешкият фактор при избора на изпълнител на обществените поръчки. Администрацията е смъртен враг на въвеждането на електронно правителство, защото е застрашена. Най-големите нарушения се правят, когато държавата е възложител на обществените поръчки, и много често се иска подобряване на параметрите на офертата. По този начин изтича информация към тези, които искат да поемат поръчката, а реално това води до корупция. Много често се забавят процедурите и има обжалвания. Електронното правителство също така би минимализирало претенциите на неизбраните участници. Трябва да имаме прозрачна процедура за възлагане на обществени поръчки и на чужди фирми.
Електронното правителство ще реши проблема с корупцията и качеството при изпълнението на обществени поръчки.

Станете почитател на Класа