От HSBC смятат, че проектът „Белене“ е добър

В рамките на следващите три месеца, в които се очаква проектът „Белене“ да бъде замразен, трябва да има решение за възможностите за финансирането му. В разговорите участват НЕК, HSBC„Атомстройекспорт“, „Росатом“. Това, че енергийният министър Трайчо Трайков е предложил замразяване на преговорите, не значи, че останалите от групата са се съгласили.
Доколкото ми е известно, до момента оценката на HSBC е, че проектът е икономически целесъобразен, но при финансирането му има различни нюанси. За да се намали рязко рискът в проекта, трябва „Росатом“ да отпусне кредит. Но за да се вземат пари от руската корпорация, то те трябва да се вземат като самокредитиране от дружеството, като част от бъдещата проектна компания „Белене“. Това предполага някои документи в предстоящото за подписване споразумение. Подобен кредит обаче трябва да бъде допълнен със споразумение между НЕК и „Росатом“ и в него да се определи за какъв период от време ще се използват средствата, както и че разходите ще се правят от руската корпорация като съсобственик в бъдещата компания. В противен случай, ако НЕК вземе кредит от „Атомстройекспорт“, българската компания ще задлъжнее сериозно, другите банки ще си поискат кредитите и общественият доставчик ще фалира.
Затова трябва двата бъдещи основни акционера в проекта – НЕК и „Росатом“, да се разберат в тези три месеца кой ще финансира проекта и начина на взимането им, за да се продължи процесът по строежа.
Очаквам за тези три месеца да бъде подписано 13-ото споразумение за самофинансиране на проекта от „Росатом“ в рамките на 2,150 млрд. евро. Изчисления показват, че проектът струва 5,3 млрд. евро без индекси и ескалации. Цената на EPC договорът (контракт за изпълнение, доставка и строителство) е 4 млрд. евро и 1,371 млрд. евро трябва да плати НЕК за допълнителни работи при създаването на проектната компания. Тук влизат разходите за архитект-инженера, ядрено гориво, физическа защита на централата и други. Това е за сметка на собственика. НЕК няма да влага нищо. От „Росатом“ са готови да финансират и българската компания срещу особен залог на акции.

Станете почитател на Класа