СДС и ДСБ не трябва да се съизмерват помежду си

От вътрешните избори за кандидат за президент и кмет на София спечели Синята коалиция, тъй като демонстрира готовност за такъв вот. Трябва да се отбележи, че нещата бяха организирани технически добре и това го показват резултатите – на фона на ниската избирателна активност напоследък мобилизацията на 75 хиляди избиратели е сериозно и добро постижение на Синята коалиция и дава добра среда за начало на кампанията.
Същественият проблем, който се очертава след този вот, е как работи Синята коалиция като такава. С други думи – онова, което има да бъде постигнато в хода на предизборната кампания, е, че СДС и ДСБ не трябва да се съизмерват помежду си. Това е разбиране, което винаги е съществувало, но разпределението на гласовете за пореден път доказа, че няма смисъл двете партии да доказват един на друг коя е по-съществената политическа сила.
Всеки един от участниците в Синята коалиция - имам предвид и земеделците, и демократите, имат собствено поле на политическо действие. Онова, което остава да се изработи, е ефективно коалиционно взаимодействие. Това е, което се вижда много ясно. И няма никакъв смисъл от изказвания, които тласкат нещата към обяснения кой е по-силен, кой е по-важен. Това е противопоказно и затова трябва да се демонстрира обратното поведение - всяка една от партиите да мобилизира собствения си електорат.
В това отношение онова, което ясно се вижда от вътрешния вот, е, че кандидатурата на Румен Христов (СДС) има нужда да получи подкрепа от ДСБ, а от своя страна Прошко Прошков (ДСБ) трябва да привлече избирателите на СДС. Това е постижима цел, защото и двамата кандидати имат сравнително чиста писта пред себе си, и имат възможност да наберат скорост.
Анализът показва, че като цяло резултатите са позитивни и окуражаващи и е много важно да се сложи край на всякакъв опит за взаимно съизмерване, защото той би бил непродуктивен.
Разбира се, че всяко съмнение, че са мобилизирани ресурси за насърчаване на контролиран вот, трябва да бъде сигнал за внимание, защото няма да бъдат постигнати сериозни резултати с избиратели, които не са автентични за дясното. Така че това е и предупреждението от тези избори – да не се разчита на случайни споразумения и на случайни гласове, които не са принадлежащи на Синята коалиция.

Станете почитател на Класа