Скоро ще можем да гласуваме от компютъра вкъщи

Новите електронни идентификационни карти, представени преди седмица от транспортното министерство, биха могли да се използват и за гласуване от вкъщи, съобщи пред „Класа“ зам.министърът на МТИТС Валери Борисов. Той обясни, че ако се вземе решение, подобна система за гласуване би могла да се изготви в сравнително кратки срокове, тъй като технологията за създаването й не е сложна. Гласуването с подобна карта би било подобна услуга като всички останали, предлагани от електронното правителство.
„В подобен вид електронно гласуване има два ключови въпроса за решаване – проблемът с идентификацията на гласуващия и проблемът със сигурността на информацията. Въвеждането на идентификационните карти ги решава и двата, така че е въпрос на време и на решение подобен вид гласуване да се изпробва“, обясни Борисов.
Междувременно стана ясно, че електронното подаване на заявления за услуги на Гражданска въздухоплавателна администрация би спестило на гражданите над 52 000 часа, а на държавните служители около 4 000 часа. Проектът бе представен в МТИТС от транспортния министър Ивайло Московски. „С реализирането му ще се осигурят над 33 електронни административни услуги от ГД ГВА, както и ще бъдат усъвършенствани 20 публични регистри”, обясни той. От електронните услуги ще се възползват 5 международни летища и летищни администрации, 15 летателни площадки, 57 авиационни оператори, 46 оператора на наземна дейност, 3 авиационни учебни центрове, 8 организации за летателно обучение, 47 организации за ремонт и техническо обслужване на авиационна техника, 730 пилоти, 1350 кабинен състав (стюарди и стюардеси), 465 ръководител-полети, 1465 инженеро-технически състав, 82 полетни диспечери, 85 бордни съпроводители по сигурността, 1500 служители по сигурността в летищата.

Станете почитател на Класа