Важно за феновете на евтиния шопинг в Турция: Лирата си пада, но...

Важно за феновете на евтиния шопинг в Турция: Лирата си пада, но...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.05.2024
  • Share:

Докато България се стреми да отговаря на критериите за влизане в еврозоната тази година и цели годишна инфлация под 3,5 на сто, комшиите се борят от няколко години с галопиращо обезценяване на турската лира.

 

 

 

Въпреки увеличаващата се инфлация в страната турската лира остава стабилна спрямо еврото и долара в последния месец, почти без промяна. Това е възможно защото турската централна банка се намесва на валутния пазар непрекъснато, за да потдържа нивото на турската лира.

Но за сметка на това цените в югоизточната ни съседка продължават да растат стремглаво, пише "Марица". Това прави все по малко изгодно пазаруввлането на български граждани в Турция. 

В петък според курса на БНБ един лев се разменя за 17,71 лв, а 100 лири са 5,64 лв.

Данните за инфлацията в Турция за април бяха обявени от Турският статистически институт (TUIK). Инфлацията се е увеличила с 3,18 на сто на месечна база през април. Годишната инфлация се повиши до 69,80 процента. Обявената инфлация е 18,72% за четиримесечието.

Сред основните разходни групи основната група с най-малко увеличение през април спрямо предходния месец е здравеопазването с 1,03 на сто.

Основната група с най-голямо увеличение през април 2024 г. спрямо предходния месец са алкохолните напитки и тютюневите изделия с 9,56 на сто.

Основната група с най-малко увеличение спрямо същия месец на предходната година е облеклото и обувките с 51,20 на сто.

От друга страна, основната група с най-голям ръст спрямо същия месец на предходната година е образованието със 103,86 на сто.

В проучването на Анадолската агенция (АА) за инфлационните очаквания беше изчислено, че инфлацията ще нарасне с 3,22% през април. Прогнозите бяха, че годишната инфлация ще нарасне до 69,87 процента. Очакванията на икономистите за инфлация в края на 2024 г. са 43,65 процента.

В проучването на Ройтерс се очакваше инфлацията да нарасне с 3,4 на сто на месечна база. Предвиждаше се годишната инфлация да достигне най-високото си ниво от ноември 2022 г. насам - 70,3 процента. Очакванията за инфлацията в края на годината са, тя да спадне до 43,5 процента.

При инфлация 68,5 на сто, Ердоган продължава строгата парична политика

Инфлацията в Турция се ускори до 16-месечен връх през март поради скока на цените на нехранителните стоки, разкриха официални данни днес. 

Наред с данните за инфлацията е обявен и темпът на увеличение на наемите на работните места за април.

Процентът на увеличение на наема се определя според средната дванадесетмесечна инфлация. Средната 12-месечна инфлация през април е 59,64 на сто.

Съответно собствениците на фирми, чиито договори за наем изтичат този месец, ще получат 59,64% увеличение на наемите си.

Според данни на Истанбулската търговска камара (ИТК) цените на дребно в Истанбул са се увеличили с 4,89 процента през април в сравнение с предходния месец. Цените на едро се повишават с 4,87 на сто. На годишна база цените на дребно се повишават със 78,81 на сто, а на едро - с 65,94 на сто.

По данни на Тюрк-Иш цените на храните са се увеличили с 5,55 процента през април. Към последните 12 месеца процентът на промяна е изчислен като 74,88 процента.

През април границата на глада се покачи до 17 725 лири (998 лв), надхвърляйки минималната заплата за първи път тази година. Минималната заплата беше определена на 17 002 лири (957 лв) през януари.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще започне да намалява през втората половина на годината, след като достигне своя връх през май.

Пиковите очаквания за годишната инфлация се оценяват в диапазона 73-75 процента.

 

Станете почитател на Класа