Киев и САЩ се разбраха за далекобойните ракети ATACMS, Лондон изпраща още Storm Shadow

Киев и САЩ се разбраха за далекобойните ракети ATACMS, Лондон изпраща още Storm Shadow
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.04.2024
  • Share:

Точките в споразумението за ракетите ATACMS са финализирани, съобщи във вечерното си обръщение в 789-я ден от началото на войната в Украйна президентът Володимир Зеленски. Доставките на далекобойните ракети

са предвидени в пакета, който одобри Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) в събота.

 

 

 

Представителите на институцията задължиха президента на САЩ да предостави оръжието, но оставиха на него да прецени дали това не нарушава националната сигурност на страната.

Зеленски съобщи по-рано, че е разговарял с американския си колега Джо Байдън и получил неговите уверения, че ще подпише веднага помощта за Украйна, щом получи одобрението и на Сената (вероятно текстовете ще бъдат гледани още днес). Първите доставки ще бъдат "бързи и мощни", укрепвайки противовъздушната отбрана и далекобойните способности на украинската армия.

Помощта на САЩ за Украйна беше блокирана повече от шест месеца в Конгреса, но сега беше придвижена нататък от председателя на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън. Заради липсата на доставки украинските части загубиха инициативата на бойната линия, а заради недостига на ракети за ПВО се налагат и трудни решения какво да бъде защитено. Украинският Център за стратегическа отбрана съобщи за нисколетящи самолети Су-25 и Су-34 над Часов Яр, които са минали безпрепятствено.

Според анализаторите навлизането на самолетите толкова дълбоко на територията на Украйна, без да бъдат свалени, е доказателство за рухването на системата за противовъздушна отбрана.

Володимир Зеленски заяви още, че приоритетите на Украйна са четири - системи за ПВО, артилерийски снаряди, далекобойни ракети и бързото им пристигане в страната. Външният министър Дмитро Кулеба коментира, че Киев преговаря за доставката на четири системи Patriot, но без да уточнява с кои държави. 

Очакванията са Украйна да започне да получава и първите артилерийски снаряди по чешката инициатива към края на май или началото на юни.

Великобритания ще обяви рекорден пакет с военна помощ за Украйна

Британският премиер Риши Сунак ще пътува до Варшава днес (23 април) и по време на среща с полския премиер Доналд Туск ще обяви рекордна военна помощ за Украйна, съобщават от офиса на британския премиер. В съобщението е записано, че страната спешно ще достави 1600 ракети, включително далекобойните Storm Shadow, 60 катера и водни оръдия, както и повече от 400 превозни средства от различни типове, сред които и бронирани "Хъски" и 4 млн. муниции от малък калибър.

Според съобщенията Сунак ще обяви и допълнителни 500 млн. паунда финансова подкрепа за Киев. Така Лондон ще отпусне 3,5 млрд. паунда за страната през тази година. Новите средства са предназначени за спешни покупки на боеприпаси, средства за ПВО, дронове и инженерна подкрепа.

След визитата си във Варшава британският премиер заминава на посещение в Берлин за среща с канцлера Олаф Шолц.

Система "Пятница" ще защитава руската индустрия от дронове

Русия е почти готова с новата си разработка - системата "Пятница", която ще пази големи индустриални обекти от дронове, разказват конструкторите пред "РИА Новости". Системата представлява единна платформа, която управлява различни решения и устройства за защита, покриващи голям периметър на действие. Тя оценява вида на атакуващия дрон и подбира най-оптималното средство за унищожаването му.

Разработката ще бъде представена официално пред публиката на оръжейното изложение "Армия" 2024,  което ще се проведе в средата на август. Разработчиците обясняват името на системата с деня от седмицата, в който е била измислена - петък.

Това е поредната система, която разработва Русия за защита от дронове. В края на февруари "РИА Новости" съобщи за "Ступор", която се разработва от спецслужбите, Росгвардия и Министерството на отбраната. Тя също обединява устройства за радиоелектронна борба и друго въоръжение, работещо на различни принципи, управлявани от изкуствен интелект.

Зам.- главнокомандващият на Военно-космическите сили на Русия ген.-лейтенант Андрей Семеньов пък съобщи преди дни, че поне 50 системи за ПВО "Панцир" пазят руските стратегически обекти от дронове.

Въпреки тези защити дронове отново поразиха рафинерия на "Лукойл", както и обекти от енергийната инфраструктура на територията на Русия след атака през уикедна.

Русия опитва физически и информационно да унищожи Харков

Русия е започнала мащабна атака - физически и информационно, срещу Харков, сочат анализите на Института за изучаване на войната (ISW). В следобедните часове на 22 април Русия унищожи телевизионната кула в града, според оценките на градските власти вероятно с ракета Х-59, което прекъсна информационни канали за жителите. Руски военни кореспонденти съобщават, че целта е оборудване за системите за ПВО, които Украйна е разположила в кулата.

Телевизионната кула в Харков беше ударена и през март 2022 година и ISW отбелязва, че вероятно целта е връщането на паниката от първите дни на войната, което да предизвика и евакуацията на хората от региона към вътрешността на страната.

Анализаторите припомнят коментар на един от известните руски пропагандисти - Владимир Соловьов, който в края на март заяви в ефир, че Харков трябва да бъде унищожен "квартал по квартал" и заяви, че украинците имат 48 часа да напуснат града. Руски военни кореспонденти повториха това предупреждение на 22 април. Официално и външният министър Сергей Лавров заяви преди дни, че Харков има важна роля в плановете на руския президент да създаде "демилитаризирана санитарна" зона по границите между Русия и Украйна.

Украински анализатори предупреждават за дезинформационна кампания още от февруари, според която държавни служители напускат Харков. Според ISW вероятността за успешна сухопътна операция, ако Украйна получи обещаната военна помощ, е минимална.

Русия опитва да пробие защитната линия на северозапад от Авдиевка

Русия опитва да превземе Очеретине, което ще подпомогне пробиването на защитната линия Бердичи - Новокалинове на северозапад от Авдиевка. Според бившия командир на 47-ма бригада Микола Мелник има данни, че украински военни са отстъпили без заповед от позиции в населеното място. Геолокализирани кадри показват, че руските военни са превзели сградата на местната военна администрация, което подсказва, че в руски ръце е и жп гарата.

В справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна се съобщава за отбити 18 атаки в това направление - край Новобахмутивка, Семенивка, Уманске, Бердичи, Первомайске, Очеретине  и Новокалинове. Данните потвърждават активизирането на руските действия в друго направление - край Лиман, където са отблъснати 19 атаки към Серебрянското лесничейство, както и населените места Надия, Новойегоривка, Терни и Торске. Към Купянск обаче няма атаки.

Най-горещата точка остава Новопавливка, където са отблъснати 20 щурма към Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне, Урожайне и Микилске. Към Бахмут има осуетени 16 опита за превземане на позиции около Золотаривка, Спирне, Часов Яр, Иванивске, Клищиевка и Андриевка. Има известен застой в настъплението към Часов Яр. Според украинските военни около града са дислоцирани 20 хил. - 25 хил. руски военни, които ще опитат да превземат покрайнините.

Като цяло през миналото денонощие са извършени 86 директни бойни сблъсъка, регистрирани са и 77 авиационни удара. В сутрешните часове на 23 април силите на ВВС са унищожили 15 от 16 изстреляни срещу украинските градове дронове.

Станете почитател на Класа