Китай отказа важни преговори със САЩ

Китай отказа важни преговори със САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2024
  • Share:

 

От Държавния департамент съобщиха за отказа на КНР от преговори със САЩ за ядреното оръжие

 

 

Китай отказа важни преговори със САЩ

 

 

Китай се отказа от нови преговори за контрол над ядрените оръжия след срещата през ноември 2023 г., пише Semafor, позовавайки се на източник в Държавния департамент на САЩ.

 

 

„За съжаление КНР се отказа от последваща среща и не даде съдържателен отговор на предложените от нас варианти“, поясни събеседникът на изданието.

 

На свой ред Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон, заяви пред Semafor, че Съединените щати трябва да спрат своята мегафонна дипломация и призова ядрените държави да намалят значително арсеналите си за продължаване на дебата за контрол над въоръженията.

 

През месец ноември миналата година Съединените щати и Китай проведоха първата си среща за контрол над ядрените оръжия от близо пет години и въпреки че преговорите не доведоха до значителен резултат, те бяха възприети като малка стъпка напред.

 

 

 

Междувременно във Вашингтон нараства загрижеността относно нарастващия ядрен арсенал на Китай, който според Пентагона има повече от 500 действащи ядрени бойни глави и се очаква да достигне 1000 до края на десетилетието.

 

 

Пекин твърди, че Китай се придържа към политиката на ненанасяне на първи удар.

През февруари китайското външно министерство призова САЩ да възприемат подобна политика.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа