Шолц разказа за разговорите си с Путин и разясни дали Украйна ще получи ракети Taurus

Шолц разказа за разговорите си с Путин и разясни дали Украйна ще получи ракети Taurus
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.03.2024
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че за последно е разговарял с руския президент Владимир Путин по телефона през декември 2022 г.

 

 

„Последният ни телефонен разговор беше през декември 2022 г. – преди това си говорихме по-често“, цитира думите му Märkische Allgemeine Zeitung.

Канцлерът отбелязва, че няколко дни преди началото на войната е имал подробен разговор с Путин в Москва в продължение на повече от четири часа.

Шолц отбелязва, че редица страни, включително Украйна, в момента обсъждат на ниво съветници по сигурността как може да изглежда пътят към мирния процес.

„Но нека да заява ясно едно нещо: мирът е възможен по всяко време“, каза германският канцлер.

Олаф Шолц потвърди отказа си да достави на Киев ракети с голям обсег Taurus, както и да изпрати германски военни в Украйна.

Според него като ръководител на правителството той трябва да поеме отговорност по въпросите на войната и мира, както и сигурността в Европа, което се отнася до въпроса за Taurus.

„Освен силната подкрепа за Украйна, едно нещо остава важно за мен: ние ще направим всичко възможно, за да предотвратим ескалацията на войната, тоест войната между Русия и НАТО“, казва канцлерът, цитиран от Märkische Allgemeine Zeitung.

Шолц добавя, че Германия няма да изпрати военни в Украйна. Освен това той отбелязва, че при всяка доставка на оръжие Берлин внимателно преценява какво точно означава това.

В същото време канцлерът отбелязва, че Германия помага на Киев повече от всяка друга страна в Европа.

"Само за това харчим повече от 28 милиарда евро. Повече, отколкото в много други страни взети заедно", заключава Шолц.

 

Станете почитател на Класа